Koja je najbolja masaža?

Želite masažu, ali niste sigurni koju?

Često nas klijenti pitaju, pogotovo oni koji dolaze prvi puta: „Koja je najbolja masaža?“. Na to pitanje, ne postoji univerzalni odgovor. Puno toga ovisi, prije nego se individualno odgovori.

Dali vas nešto boli, što vas boli, imate li grčeve, nesanice, glavobolje? Dali ste pod stresom ili napeti? Kakvog tipa je vaš posao? Sjedite li, stojite, radite repetirajuće pokrete? Bavite li se sportom, koje ste dobi, spola. Imate li višak ili manjak kilograma… i još dosta toga. Koja je najbolja masaža za vas, odlučit ćete skupa s terapeutom nakon pregleda i konzultacija. Tako će se osigurati da dobijete baš onu masažu, koja će vam donijeti najviše dobrobiti.

Ovdje sada možemo ukratko opisati nekoliko najizvođenijih tretmana masaže te kome su namijenjeni.

1 Medicinska masaža

Svakako najpopularniji tretman, kod nas, je medicinska masaža. Baza te tehnike je klasična (švedska) masaža, a uključuje i niz drugih tehnika, poput cross frictiona, funkcionalne masaže, manipulacija, istezanja. Pa i tehnika, poput Emmet ili tretiranja trigger ili akupunkturnih točki. Ovisi o stručnost samog terapeuta i njegovom iskustvu prilagodbi klijentu. Prvenstveno je namijenjena ljudima s problemima s kralježnicom, miogelozama, bolovima u leđima i vratu, išijasem, grčevima i slično. Može uključivati tretman cijelog tijela, što je svakako preporučljivo, ali i samo određeni dio tijela. Poput leđa, ramena ili nogu. Ako imate neke od navedenih problema, onda bi ovo mogla biti najbolja masaža za vas.

2. Klasična švedska masaža

Drugi najtraženiji tretman jest klasična švedska masaža. Postoji članak na našem blogu o ovoj tehnici, pa ćemo samo ukratko navesti, da je ta tehnika temelj zapadnih masaža. Sastoji se od petmasaza specifičnih pokreta. Savjetuje se ljudima koji se žele opustiti ili tretirati manje intenzivne bolove, koji ne zahtijevaju primjenu medicinske masaže. Također bi mogla biti najbolja masaža za one koji prvi puta idu na masažu.

3. Limfna drenaža

Limfna drenaža, također spada u jedne od najtraženijih tehnika. Zapravo poslije medicinske i klasične masaže, najizvođeniji tretman u našem salonu. Namijenjena je rješavanju problema limfedema, a može se primijeniti na preko 60 zdravstvenih problema. Također se preporučuje kao anticelulitni tretman osobama s izraženim venama. Vrlo nježna tehnika specifičnih pokreta, koja potiče limfu, pospješuje čišćenje organizma i detoksikaciju. Za potpuni uspjeh potreban je educiran terapeut i svakako izbjegavati aparaturne limfne drenaže. U slučaju otečenosti pojedinih dijelova tijela, limfedema, nakon kirurških zahvata, popucalih kapilara i vena, istegnuća i iščašenja, glavobolja i migrena, onda bi ovo mogla biti najbolja masaža.

4. Sportska masaža

Tu je onda i sportska masaža. Kako i samo ime kaže namijenjena je sportašima. Prije sve profesionalnim, ali i aktivnijim rekreativcima. Njena baza je klasična masaža, ali uz dodatak raznih manipulacija i istezanja. Može biti nešto jačeg intenziteta. Ovisi, naravno, o samoj njenoj namjeni.

Sportska masaža ima 4 podtipa masaže.

  • Masaža prije napora
  • Masaža nakon napora
  • Restaurativna
  • Rehabilitacijska

Svaki tip ima svoju namjenu i vrijeme kada se izvodi. Sportaše koje zanima koja je najbolja masaža, odgovor za njih bi bio sportska masaža.

5. Masaža za trudnice

Prenatalna masaža jest masaža dizajnirana za trudnice. I njoj je temelj klasična masaža, ali prilagođena specifičnom stanju tijela trudnica. Vrlo nježna tehnika koja umiruje. Može sadržavati i elemente iz medicinske masaže. Ovisi o stanju klijentice. Upozorenje je isto da se trudnice, zbog hormonskih promjena, ne smiju masirati u prvom tromjesečju. Isto ako je trudnoća rizična, u slučaju povišene temperature, mučnina, proljeva i slično. Važno je isto za napomenuti, da postoje određeni pokreti i zahvati masaže, koji se kod trudnica ne smiju izvoditi jer mogu potaknuti prijevremene trudove. Inače je prenatalna masaža sasvim sigurna tehnika koja donosi mnoge blagodati kako trudnicama tako i bebama.

6. Anticelulitna masaža

Anticelulitna masaža je tehnika posebno popularna dolaskom toplijeg vremena. Iz imena je jasno da služi prvenstveno suzbijanju problema s celulitom. Uz tehnike iz klasične masaže, sadrži i višeprotiv celulita specifičnih pokreta koji uvijek moraju biti usmjereni prema srcu. Zbog čestog neznanja i nepravilnog izvođenja ove tehnike, općenito mišljenje je da ova masaža boli i ostavlja masnice. U slučaju pravilne izvedbe to nije istina. Većinom je namijenjena ženama svih dobi. Jedino osobe s problemima s venama ne bi smjele biti podvrgnute anticelulitnoj masaži. U tom slučaju bolji je izbor limfna drenaža.

Postoje, naravno, i drugi oblici masaže poput Shiatsu, tajlandske, aroma, ayurveda, hot stone i ostalih tehnika. No, kako te masaže ne izvodima, nećemo ih obraditi u ovome tekstu.

Image by Anna Mikkelgaard from Pixabay

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

Komentari su zatvoreni