KLASIČNA (ŠVEDSKA) MASAŽA

Klasična masaža najčešća je i najpoznatija metoda masaže. Ipak često je se miješa s opuštajućom masažom, s kojom ima sličnosti, ali je ipak drugačija, kako samim metodama izvođenja, njenim intezitetom, ambijentom, tako i samom svrhom. Opuštajućoj masaži primarni je cilj dovesti tijelo na granicu sna. Klasična masaža ipak nešto jačeg inteziteta, prevenstveno namijenjena za poboljšavanje cirkulacije, otklanjanje stresa i napetosti. Koristi se i kao uvod, odnosno kao neku vrstu zagrijavanja pred sportsku masažu.

Zašto “Švedska masaža”?

Klasična masaža još je poznata i pod imenom Švedska masaža, a potječe od švedskog liječnika Par Henrika Linga, koji ju je osmislio u 19. stoljeću. Upravo iz razloga što je ovo najčešća metoda i uvriježio se naziv „klasična masaža“. Većina zapadnjačkih metoda masaže potječe upravo iz klasične masaže te se smatra osnovom metodom masaže u edukaciji masažnih tehnika.. Inače prvotni naziv ove metode bio je „medicinska gimnastika“, a Ling je planirao njome nadopuniti tradicionalnu medicinsku njegu.

Klasična masažaSama masaža bazira se na tretiranju mišića, otklanjanja napetosti, stresa i poboljšavanju cirkulacije. Koristi 5 osnovnih elemenata za poboljšanje cirkulacije i izbacivanje toksina iz mišića. Pokreti su uvijek usmjereni prema srcu radi što bolje prokrvljenosti, lakšeg opuštanja mišića i cijeloga tijela.

Prvi element lagani „effeurage“  su dugi i površinski pokreti kliznog glađenja karakteristični za klasičnu masažu, mogu biti čvršći ili blaži ovisno o osobi koji su masira i njenom stanju.  Slijedeća tehnika uključuje pokrete gnječenja tzv. „petrissage“, koji je namijenjen izbacivanju toksina iz mišića, na način da ih maser diže, razdvaja i valja. Koristi se blagi pritisak tako da stisne i opusti mišiće i poboljša cirkulaciju.

Tehnika „tapotement“ jest tapkanje mišića laganim udarcima koristi se na način da maser rubovima šaka, prstima i dlanovima opusti napetosti i grčeve. Neki maseri koriste još i tehniku gdje polože svoje ruke na tretirani dio tijela i protrese ih na nekoliko trenutaka. Tako se potakne cirkulacija i otpusti napetost. Potom kružnim pokretima maser radi duboko u mišićima, posebno u koštanom području, kako bi otpustio mišićne adhezije koje ograničavaju pokrete. Tom tehnikom se uspješno oslobađa napetost i poboljšava fleksibilnost. Završni element je najdubljeg karaktera, a završava s trenjem, gdje se maser koristi prstima, laktom ili dlanom.

Što se događa tijekom masaže

Prilikom klasične masaže temperatura tijela se povisuje za 2 do 3 stupnja. Dolazi do poboljšanja cirkulacije, ne samo u vidljivijim površinskim slojevima, već se podražajima prenosi na potkožno tkivo i mišiće. Uz to dolazi do bolje opskrbe organa kisikom i hranjivim tvarima i pospješuje se detoksikacija organizma i izlučivanje vode. Djeluje se na velike mišićne skupine koje se nakon više tretmana oslobađaju napetosti, čime se poboljšava fleksibilnost i normalno funkcioniranje cijelog tijela.

Klasična masaža vrlo je efikasna kod smanjenja raznih bolova, omekšava tkivo, povoljno djeluje na metabolizam, i kao najveći značaj klasične masaže jest otklanjanje stresa.

Klasična masaža, za razliku od opuštajuće, ima još jednu bitnu razliku, a to je da može biti bolna, i da nije nužno uvijek ugodna. Iskusni i stručni maser će moguću bol smanjiti na najmanju mjeru i povećati osjećaj ugode, ali ostaje činjenica da zbog dubljih i intezivnijih pokreta je ova metoda grublja od opuštajuće masaže, što je i logično jer joj je namjena uz otklanjanje stresa i opuštanje napetih (bolnih) mišića.

Već nakon prvoga tretmana osjetiti će te iznimnu opuštenost tijela, a postanu li vam posjeti maseru redovni (barem dva puta mjesečno), tijelu ćete vratiti gipkost i lakoću pokreta, kao i održavati zdravi duh i top formu.

foto: freedigitalphotos.net

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.