Maskne – kožni problem korona doba

Što su Maskne?

Na prvi pogled izgleda da je pojam “Maskne” proizvod kozmetičke industrije. S ciljem kako bi prodali svoje kozmetičke proizvode. No i nije baš tako. Maskne nisu nova pojava. Štoviše, postoji i medicinski naziv za maskne: “acne mechanica”. Označava stanje kože nastalo dugotrajnim nošenjem zaštitne opreme na licu. Kako i naziv naslućuje to su akne nastale upotrebom maski i slične opreme.

Uslijed nošenja maski koža se grije, dolazi do trenja i zagušivanja, a kada se kombinira s vlagom od disanja, razgovora ili znojenja, to je recept za izbijanje maskni. Pore se začepe i mogu nastati prištići ili ciste na aknama. Uz to sve dugotrajno zagušivanje kože, vrućina i znoj mogu uzrokovati da koža postane suha i svrbljiva.

Kako smo ranije naglasili i prije je postojao taj pojam i to stanje, no nije bilo toliko rašireno. Većinom su prije patili medicinski radnici, ali i radnici u proizvodnji koji moraju nositi zaštitnu opremu za lice. Danas svi nosimo zaštitne maske, a i mnogi poslovi sada nalažu nošenje istih. Tako se danas s time sreću i trgovci, konobari, vozači, frizeri, kozmetičari, njegovatelji, ali i mnogi drugi.

Maskne nisu jedino stanje koje može izbiti od nošenja maski. Tu su još i:

  • Alergijski kontaktni dermatitis – Neke maske mogu sadržavati kemikalije koje uzrokuju alergijske reakcije. Formaldehid i Bronopol mogu se naći u polipropilenskim kirurškim maskama.
  • Rosacea – nošenje maske može pogoršati ovo kožno stanje
  • Seboreični dermatitis – Uzrokuje ljuskave naslage, upaljenu kožu i perut.
  • Folikulitis – Kako su maske podložne za skupljanje bakterija mogu se zaraziti folikule dlake.

Kako ih spriječiti?

  • Kao prvo najvažnija je higijena – medicinske maske nosite najviše 4 sata ili ako osjetite da su se jako navlažile. Pamučne maske isto mijenjajte svakih 3 – 4 sata, te ih nakon svake uporabe operite. Nemojte ih prati u mašini s ostalim rubljem, jer ostaci detrđenta mogu isto loše djelovati. Prokuhajte ih u vrućoj vodi, te pređite s peglom nakon što se osuše.
  • Operite lice prije stavljanja maske- koristite nježna sredstva bez mirisa i ulja te isperite mlakom vodom. To će spriječiti nakupljanje prljavštine i masnoće na površini kože. Lice bi trebalo uvijek biti čisto prije stavljanja maske.Maskne
  • Koristite hidratantnu kremu – Osim što će kožu održavati hidratiziranom, već će krema djelovati i kao svojevrsna barijera između maske i kože lica. Hidratantnu kremu nanosite prije i poslije nošenja maske. Koristite kreme koje sadrže keramide, hijaluronsku kiselinu ili dimetikon. Prilikom odabira kreme, pazite na svoj tip kože.
  • Ne nosite šminku – šminka dodatno začepljuje pore i zagušuje kožu te će u kombinaciji s maskom, samo ubrzati izbijanje maskni.
  • Pazite koje proizvode koristite – proizvodi za njegu kože koji sadrže benzoil peroksid, retinole i salicilnu kiselinu više će iritirati kožu pod maskom.
  • Ako možete, svakih 3 – 4 sata na 15tak minuta se odmorite od nošenja maske.

Kako tretirati maskne?

Ako ipak završite s masknama, znajte da tretmani mogu biti iritantni i frustrirajući jer cijelo vrijeme morate nositi masku koje ih uzrokuju.
Koristite višenamjenske proizvode koji sadrže tvari poput salicilne kiseline. Ona pomaže otkloniti mrtve stanice kože. Benzoil pomaže kod uništavanja bakterija. Također će pomoći i biljna ulja poput čajevca i sladića, koji umiruju kožu.

Za čišćenje lica koristite gelove za umivanje koji imaju antiseptično, keratolično i protuupalno djelovanje. Nakon čišćenja kože, svakako rehidrirajte losionom. Agresivnija čišćenja mogu kožu dodatno isušiti.

Nekoliko puta na tjedan napravite piling. Tako ćete ukloniti mrtve stanice i otvoriti put izlaska sebuma. To će smanjiti upalne procese. Dobro bi došle i maske koje će pokupiti višak sebuma i djelovati protuupalno.

S vremena na vrijeme priuštite si odlazak na kozmetički tretman njege lica. Profesionalni kozmetički tretmani mogu biti vrlo uspješni kod problema s masknama. Otvorit će vam pore, mehanički očistit kožu, puno bolje i uspješnije nego to sami možete kod kuće. Pazite samo da kozmetičari koriste kvalitetne preparate koji uspješno čiste, hidratiziraju, umiruju i revitaliziraju kožu.

Saznajte više

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.