Masaža za one koji provode duže vrijeme za kompjuterom

Sigurno da tehnologija u mnogočemu pojednostavljuje i ubrzava razne procese, ali ipak ima i svoje mane. Posebno se to odnosi za ljude koji rade za kompjuterima, tabletima, laptopima. Stalnim ponavljajućim pokretima i sličnim radnjama dovode se do stanja kroničnih bolova koji postajući sve teži mogu dovesti do ozbiljnih posljedica.

Najčešći problemi na radnom mjestu

Dva sindroma se najčešće javljaju kod ljudi koji dugo rade za kompjuterima. To su sindrom karpalnog tunela i sindrom kubitalnog tunela. Mnogi sindromi koji se javljaju kod ta dva problema mogu se vrlo uspješno riješiti masažom: bol, umor, slabost, ukočenost i bockanje u pojedinim područjima.

Također loše držanje za kompjuterom uzrok je mnogih bolnih stanja vrata, leđa i ramena. Naprimjer, kako osoba nesvjesno, da bi bolje vidjela ekran, naginje glavu prema naprijed, javiti će se bolovi u vratu, pošto je na taj način vrat napet i u neprirodnom položaju. Često se taj položaj naziva i položaj kornjače, jer sam izgled osobe koja pogrbljeno sjedi pred kompjuterom i naginje glavu prema ekranu slični na kornjaču i njezinu glavu. Osim toga nepravilno držanje može biti okidač za mnoge druge probleme poput sindroma karpalnog tunela, kao i bolova u donjem dijelu leđa, ali i slabe cirkulacije. Ponekad se nepravilno držanje događa pokušavajući pronaći udoban položaj sjedenja.

Kako masaža može pomoći?

ID-100159202Masaža se već pokazala kao učinkovita metoda rješavanja raznih fizičkih (pa i psihičkih) problema. Izuzetno je učinkovita kod mnogih simptoma kroničnih boli pružajući olakšanje smanjujući ili potpuno uklanjajući neugodne simptome.

Masaža će smanjiti posturalnu neravnotežu, odnosno nepravilno držanje, uklještenje živaca, upale u mišićima i tkivu oko mišića, kao i smanjiti tkz. okidače boli i njihove posljedice. Osim toga masaža će pomoći kod simptoma uzrokovanih kompresijom živaca, ako je do toga došlo zbog lošeg držanja.

Na primjer, terapija masažom se često koristi kod osoba koje imaju problema zbog nestabilnosti zdjelice koja može uzrokovati neugodu i bolove u donjem dijelu leđa ili kod onih koji gurajući glavu prema naprijed uzrokuju bolove u vratu i gornjem dijelu leđa.

Kod pogrbljenosti, gdje se trbuh povlači prema nazad, dok se prsa izbacuju naprijed, uzrokujući bolove u leđima, masaža se isto pokazala izuzetno učinkovitom. Jednako tako masaža će pomoći i kod problema uzrokovanim povučenom i nadignutom rukom zbog upravljanja kompjuterskim mišem, što može uzrokovati bolove u podlaktici, zapešću i šaci.

Srž problema je loše držanje i ako osoba ne poradi na tome, masaža neće riješiti problem. Masaža će svakako ublažiti simptome i pomoći u oporavku tijela i rješavanju problema, ali ako se osoba neće pridržavati uputa za pravilno držanje za kompjuterom, problem će se vraćati i samim njime i njegovi simptomi.

Tableti i laptopi – gdje je tu problem?

Bilo pametni telefoni, tableti ili prijenosna računala, teško da ćemo naći osobu koja nije za jednim od tih uređaja. Jednostavno su ti uređaji integrirani u suvremen način života. Često se vidi da kada su osobe za tim uređajima njihovo tijelo je u neprirodnom položaju, što ponovo dovodi do niza problema i neugodnih simptoma.

Uske i ograničene tipkovnice uzrokuju laktalnu devijaciju, kao i pritisak na ruke i šake. Jednako tako neadekvatno nošenje laptopa također će uzrokovati bolove u vratu, ramenima i rukama.

Način na koji osoba drži te uređaje isto tako može uzrokovati probleme, jer da bi si olakšali na jednom dijelu tijela često, nesvjesno, opterećujemo drugi dio tijela. Recimo da bi digli uređaj na propisnu visinu, tako da se ne nateže vrat, prebacujemo naprezanje na ruke, a s druge strane spuštajući uređaj da si smanjimo pritisak na ruke, spuštamo glavu u neprirodni položaj i pretjerano natežemo vratne mišiće.

Nekoliko savjeta koj će, uz masažu, spriječiti probleme vezane uz dugo sjedenje za kompjuterom.

1. Bežično i veliko

Pogotovo ako koristite laptop, svakako razmislite o ulaganju u bežićni miš i tipkovnicu. Pomoći će vam stvoriti ergonomsku radnu okolinu. Da bi si pomogli s potencijalnim problemima s vratom nabavite zasebni monitor. Obratite pozornost da ekran bude dovoljne veličine, opet pazeći da ne pretjerate, i da si postavite ikone dovoljno velike tako da se ne trebate naprezati da bi ih vidjeli.

ID-1002615852. Ergonomska tipkovnica

To će svakako biti odlična investicija koja će vam uvelike pomoći smanjiti rizik od problema s rukama i ramenima, pogotovo onima koji većinu dana provode za kompjuterom. Naravno da morate pravilno postaviti tipkovnicu, jer je to ključ uspjeha. Većina ergonomskih tipkovnica koje se mogu kupiti po dućanima nisu dizajnirane za sitnije ljude, pa mogu prouzročiti da se laktove drži udaljene od tijela što če uzrokovati niz problema s vratom i ramenima.

3. Nađite pravilan položaj tijela (i držite ga se)

Svakako je da većina problema dolazi zbog neadekvatnog sjedenja za kompjuterom. Mnogi o tome niti ne razmišljaju, već samo sjednu za stol ne obraćajući pozornost na položaj stola, ekrana, miša tipkovnice.

Kao prvo, nabavite si kvalitetnu uredsku stolicu kojoj se može regulirati visina. Potom si nađite pravu visinu, pazeći da vam ruke nisu previsoko, ali niti prenisko, kako bi spriječiti naprezanje ruku i ramena. Idealno bi bilo da su vam tastatura i miš u ravnini pupka. Sjednite na način da kičma zadrži svoju prirodnu liniju. Ramena neka budu opuštena, a ruke uz tijelo. Sjednite do kraja stolice raspoređujući visinu na oba kuka.

Položaj glave i pogled na ekran izuzetno je bitan. Treba izbjegavati spuštati glavu ili je ispupčati prema naprijed. Ekran bi trebao biti udaljen od očiju oko 40-50 cm, a najviše 75 cm. Visina ekrana bi trebala biti tako podešena da je os oka točno u sredini ekrana. Ako ekran nema mogućnost podešavanja visine, možete ga postaviti na bunt papira, ili knjigu.

4. Krećite se

Ako ste jedan od onih koji cijelo radno vrijeme provodite za kompjuterom jako je bitno da se često razgibate, pa i da izvodite vježbe. S vremena na vrijeme, barem svaki sat vremena ustanite i prošetajte. Može biti i samo krug po uredu. Rastegnite ruke i ramena, a svakako bi bilo pametno da i van radnog vremena uvedete tjelovježbu u svoj način života.

Foto: freedigitalphotos.net by Goldy, David Castillo Dominici and stockimages

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.