Masaža tijekom trudnoće

Iako postoje neka zastarjela uvjerenja da se trudnice ne treba masirati, postoji pregršt dokaza da je masaža tijekom trudnoće uvelike dobrodošla i izuzetno pozitivna kako za trudnice tako i za plod. Oprez treba postojati u prvom tromjesečju trudnoće, kada se masaža preporuča samo uz dogovor s liječnikom i, naravno, oprez je potreban ako postoje negativne kontraindikacije. U slučaju gdje su i trudnica i plod zdravi, masaža može samo donijeti pozitivne efekte.

Tko treba izvoditi masažu

Masažu treba izvoditi stručna, educirana i iskusna osoba, koja će znati koja pitanja postaviti, pregledati trudnicu i prilagoditi tehniku i položaj masaže individualno prema svakoj trudnici. Kako postoje neki pokreti koje treba izbjegavati kod masaže trudnica, ali i neka ulja i kreme, izuzetno je bitno da se izbjegavaju sumnjivi saloni i osobe koje nisu specijalizirane za masažu. Kod nestručne masaže može doći do negativnih kontraindikacija te iz tog razloga treba biti oprezan s izborom masera. Već prilikom rezervacije termina preporuča se dobro raspitati o maseru i o samom postupku masaže.

Koja sredstva ne koristiti za masažu ako ste trudni

Sve dok trudnoća ide po planu, može se slobodno koristiti kreme s neutralnim mirisom, hladno prešana ulja suncokreta, badema, maslina. Eterična ulja mandarine, grejpa, naranče, nerolia, njemačke i rimske kamilice, obične lavande, tamjana, crnog papra, nane, eukapiltusa, bergamonta, čempresa, čajevca, paprene metvice. Također postoje posebne kreme i ulja za masažu prilagođene trudnicama, koje se lako pronađu u svakoj drogeriji.

Koja sredstva ne koristiti za masažu ako ste trudni

Neka eterična ulja se moraju izbjegavati prilikom masaža trudnica.ulja za masažu

  • Eterično ulje muškatog orašćića koji može imati halucigeni efekt i reagiraju s lijekovima protiv bolova, ako ih se uzima.
  • Eterično ulje ružmarina koje može povisiti krvni tlak i izazvati kontraindikacije
  • Eterično ulje bosiljka, za koje se misli da doprinosi nenormalnom razvoju stanica
  • Eterična ulja kadulje i ruže može uzrokovati krvarenje u maternicu.
  • Eterično ulje borovnice može utjecati na bubrege.
  • Također još izbjegavati i eterična ulje jasmina, timijana, kima, anica, citronele, lista cimeta, jer mogu izazvati kontraindikacije.

U slučaju da imate povijest pobačaja, ako ste imali vaginalno krvarenje u trenutnoj trudnoći, ili imate epilepsiju, probleme sa srcem, probleme s zgrušnjavanjem krvi, dijabetes, probleme s štitnjačom, jetrom ili bubrezima, izbjegavati bilo kakva eterična ulja.

Kome će koristiti masaža

Mnoge trudnice osjećaju bolove u donjem dijelu leđa i nogama gdje će masaža ublažiti nelagodu. Masaža djeluje opuštajuće te potiče otpuštanje endorfina. Masažom se može smanjiti oticanje nogu, kao i poboljšati cirkulacija.

U kojem položaju izvoditi masažu

Najbolji položaj za izvođenje masaže (u bilo kojem periodu) je bočni položaj. Preporučljivo je koristiti jastuke između nogu, trbuha, ruku, da bi se maksimalno doprinjelo udobnosti i opuštenosti. Postoje specijalne stolice za masažu u sjedećem položaju te je to također dobar izbor položaja za masažu trudnica. Taj položaj je posebno dobar za masažu ramena i gornjeg dijela leđa. Treba izbjegavati položaj na trbuhu, pogotovo u kasnijim periodima trudnoće, iz očiglednih razloga.

Trudnička masažaKako izvoditi masažu trudnica

Pokreti masaže uvijek moraju biti usmjereni prema srcu. Izbjegavati agresivne i nagle pokrete i istezanja. Posebnu pozornost obratiti da pritisak bude adekvatan i prilagođen individualno.  Premda neki maseri ne žele masirati trbuh, nema razloga dok god se trudnica osjeća ugodno pri tome i dok je pritisak i razini glađenja. Ponekad je masiranje trbuha trudnicama neugodno, ali ponekad se čak osjeti kako se sama beba rasteže prilikom masaže trbuha. Također treba posebno paziti na pritisak limfnih čvorova. Potpuno izbjegavati masažu oko skočnog zgloba, jer može izazvati prijevremene trudove.

Koje tehnike masaže su prigladne za trudnice

Uobičajena je klasična masaža, ali mogu se koristiti i druge tehnike. Limfna drenaža se smije izvoditi u maksimalnom trajanju od 30 minuta i izbjegavati pokrete u blizni andomena. Tajlandska masaža se smije izvoditi dok god se ne dira trbuh i ne rade istezanja. Sportske masaže i masaže dubokog tkiva izbjegavati, jer su po svojoj prirodni jače i agresivnije. Anticelulitne masaže je moguće izvoditi dok god ih radi stručna osoba koja će znati prilagoditi anticelulitnu masažu trudnici, znači bez udaraca i jakih pokreta. Također prilaziti s izborom ulja, jer anticelulitna ulja često koriste sastojke koje trudnice trebaju izbjegavati.

Za kraj

Većini trudnica masaža će donijeti samo pozitivne učinke, no kao i sa svim ostalim stvarima (prehrana, lijekovi, vježbanje, alkohol) masaži u trudnoći treba pristupiti pažljivo, informirano i u dogovoru sa stručnim osobama i/ili liječnikom.

Foto: freedigitalphotos.net by nenetus, imagerymajestic, bugtiger

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

 

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.