Istraživanje: Terapija masažom i bolovi u donjem dijelu leđa

Prema „National Institute of Neurological Disorders and Stroke“ u Americi se godišnje potroši 50 milijardi dolara zbog posljedica bolova u donjem dijelu leđa. Bolovi u donjem dijelu leđa su najčešći razlog izostanka s posla i najčešći uzrok invalidnosti vezane uz posao u Americi.

Istraživanja su pokazala da masaža može pomoći s bolovima u donjem dijelu leđa.

U istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu „Scientific World Journal“ iz veljače 2014., istraživači su istraživali je li terapija masažom kod boli u leđima učinkovita kao kombinacija s nesteroidnim protuupalnim lijekovima.

Istraživanje je provedeno na 59 pojedinaca podijeljenih u dvije skupine, od kojih su svi patili od bolova u leđima i bili su dijagnosticirani degenerativnim promjenama kralježnice.

U obje grupe pacijenata mjerena bol je bila znatno smanjena. Razina invaliditeta pokazala je značajno poboljšanje u odnosu na osnovnu razinu. Istraživači su zaključili da je masaža imala pozitivan učinak na pacijente s kroničnom boli u donjem dijelu leđa. Također su predložili da terapija masažom ukazuje na slične rezultate kao i protuupalni lijekovi u liječenju kronične bolove donjeg dijela leđa.

Pročitajte više o samom istraživanju.

Image by nenetus at FreeDigitalPhotos.net

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.