Visoki krvni tlak i masaža

Pokazalo se kako masaža može pomoći u zaštiti od visokog krvnog tlaka. Visoki krvni tlak je glavni razlog srčanih bolesti. Neka provedena istraživanja pokazala su da masaža utječe na smirivanje simpatičkog živčanog sustava, koji je odgovoran za povišenje krvnog tlaka kod reakcije tijela na stres.

Effects of Swedish massage therapy on blood pressure, heart rate, and inflammatory markers in hypertensive women.

Iako su istraživanja povezanosti masaže i visokog krvnog tlaka ograničena, postoje dokazi da masaža pomaže u održavanju krvnog tlaka. Prije svega smanjuje stres i utjecaj stresa na tijelo.

Durability of effect of massage therapy on blood pressure.

Znanost o masaži i visokom krvnom tlaku

Brojna su istraživanja pokazala da klasična masaža može biti korisna u snižavanju krvnog tlaka. Studija iz 2006. godine koja je objavljena u časopisu Journal of Alternative and Complementary Medicine, testirala je učinke nekoliko vrsta masaža na krvni tlak. U studiji je sudjelovalo 150 ispitanika, čiji se krvni tlak provjeravao prije i nakon masaže. Ustanovljeno je da klasična masaža snižava krvni tlak, dok su su trigger point terapija i sportska masaža povećavali krvni tlak.

Changes in blood pressure after various forms of therapeutic massage: a preliminary study.

Neka druga istraživanja su pokazala da i aromaterapeutska masaža također pomaže u snižavanju krvnog tlaka. Studija provedena 2007. godine uključivala je 58 žena u menopauzi. Jedan dio je biosmenjenje krvnog tlaka u kontrolnoj skupinu, dok je drugi dio primio osam tjedana aromaterapeutskih masaža uključujući eteričnih ulja lavande, geranija, ruže i jasmina. Rezultati su pokazali da i aromaterapeutska masaža pomaže u kontroli krvnog tlaka.

Effects of aromatherapy massage on blood pressure and lipid profile in Korean climacteric women

I još jedna studija iz 2008. godine iz časopisa Journal of Alternative and Complementary Medicine potvrdila je da podvrgavanje masaži dubokog tkiva uz slušanje nježne, umirujuće muzike isto može dovesti do smanjenja krvnog tlaka

The effect of deep-tissue massage therapy on blood pressure and heart rate.

Masaža u kontroli krvnog tlaka

Pravilna prehrana, redovna tjelovježba, održavanje idealne tjelesne težine i izbjegavanje pušenja ključni su faktori za normalni krvni tlak.

Iako je, možda, prerano prepisivati terapiju masažom za kontrolu krvnog tlaka, istraživanja pokazuju kako masaža može smanjiti stres i pomoći u zaštiti od visokog krvnog tlaka. U slučaju visokog krvnog tlaka, svakako se savjetujte sa stručnim osobama prije odlaska na masažu.

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

Komentari su zatvoreni