Tri ključna načela Sportske Masaže

Tri su specifična načela od vitalnog značaja za razumijevanje vrste sportskih masaža koje se mogu primijeniti na sportaše u bilo kojem trenutku. Ta načela nazivamo “kada, što i zašto”. Odnosno vrijeme, tehnika i namjera sportske masaže.

Vrijeme se odnosi na vrijeme kada se masaža prakticira. Pred događaj ili poslije događaja, tijekom oporavka, tijekom razdoblja održavanja, ili kada sportaš ima ozljedu koja zahtijeva rehabilitaciju.

Tehnika se odnosi na primjenu specifičnih pokreta i intenziteta, a može sadržavati i niz različitih tehnika. Effleurage (kružni pokreti s dlanom ruke), trljanje, gnječenje, vibracije, drmanje, kompresija, laganih udaraca u širinu, izravni pritisak, istezanje i još nekih specifičnih tehnika.

Namjera se odnosi na razlog masaže. Kao zagrijavanje, povećati protok krvi, stimulirati neurološke puteve, pomoć u oporavku od napora, povećati fleksibilnost, poboljšati snagu ili poboljšati držanje.

Pogledajmo sada nekoliko primjera kako vrijeme, tehnika i namjera rade.

  • Ako se masaža izvodi prije događaja, a namjera je zagrijavanje i povećanje protoka krvi, koristit će se tehnike poput trenja, kompresije, drmanja i istezanja.
  • Ako se masaža izvodi nakon događaja, a namjera je pomoći oporavku od napora, koristit će se effleurage, gnječenje, kompresija, lagani udarci u širinu.
  • Ako se masira ozlijeđen sportaš, a namjera je pomoći u pravilnoj formiranju ozlijeđenog tkiva, koristit će se trenje za effleurage, kompresija i tretiranje križnih vlakana. Nakon toga tretman ledom i raznih opsega pokreta.

Sportski masažni terapeut koji razumije tri ključna načela sportske masaže mora biti u mogućnosti primijeniti odgovarajući tretman u odgovarajuće vrijeme.

Svaki sportski masažni terapeut trebao bi se zapitati na sljedeća pitanja prije početka tretmana:

  • Kakva je namjera masaže koju želim pružiti?
  • Koje fiziološke promjene u tkivu pokušavam stvoriti?
  • Koje tehnike masaže se najučinkovitije u stvaranju takvih promjena?

Nakon terapije se treba zapitati:

  • Jesam li postigao željenu fiziološku promjenu u tkivu?
  • Je li sportaš zadovoljan tretmanom?

Za pravilnu primjenu sportske masaže potrebne su i godine iskustva i prakse, a da ne spominjemo ljubav prema sportu i masaži. To je ljubav prema onome što radite, i prema ljudima s kojima radite i koji vam omogućuju savršenu tehniku sportske masaže.

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.