Terapija masažom kod problema sa štitnjačom

Procjenjuje se da oko 10% odraslih žena može imati određeni stupanj hipotireoze.

U ovome članku pokušat ćemo objasniti na koji način masaža može doprinijeti zdravlju štitnjače i zašto bi osobe koje imaju neki oblik hipotireoze trebale razmisliti o terapiji masažom kao nadopuni svojih terapija.

Znakovi da sa štitnjačom nešto nije u redu

Pod pojmom hipotireoze podrazumijevamo svako stanje smanjenog stvaranja, izlučivanja ili djelovanja hormona štitne žlijezde poznatih pod nazivima T3 i T4. Autoimuno upalno stanje, pod nazivom Hashimotov tireoiditis koje uništava štitnjaču, vodeći je uzrok hipotireoze. Drugi uzorci mogu biti širokog medicinskog spektra, poput liječenja lijekovima, ali i nakon operacije štitnjače (odstranjivanje tumora i karcinoma).

Glavni znakovi i simptomi hipotireoze uključuju umor, slabost, fluktuacije u težini bez očiglednog razloga, suha i tanka kosa, dijelovi grube kože, osjetljivost na hladnoću, depresija, abnormalne menstruacije, smanjen libido…

U početku može biti teško dijagnosticirati hipotireozu jer se ne pojavljuju mnogi od simptoma u početku. Promjene nastaju polako, ostavljajući pacijenta da se pita zašto se sve više i više osjeća neizbalansirano.

Većina ljudi neće u početku uopće posumnjati u svoju štitnjaču i zbog toga se mogu pojaviti ozbiljne komplikacije poput zatajenja srca, kome i teške depresije.

Masaža za pacijenta s problematičnom štitnjačom

Kako u ovom članku obrađujemo terapiju masažom kod problema sa štitnjačom, nećemo sada nabrajati konvencionalne metode liječenja, već objasniti na koji način masaža može pomoći.

Terapija masažom, ali i ostale srodne tehnike rada s ljudskim tijelom, mogu koristiti hipotireoidnom pacijentu na mnoge načine.

Kao prvo, pritiskom na određene akupresurne točke može se djelovati na značajno smanjenje simptoma. Problemi s štitnjačom i masažaOvo je dokazano u istraživanjima u Rusiji, koja su provedena 2011. godine. U istoj studiji korištene su i tehnike refleksologije i Gua Sha, koje su dio kineske medicine u rješavanju problema s hipotireozom.

Druga velika korist masaže je poboljšana cirkulacije krvi i limfe. Budući da je pravilan protok krvi i limfe ključan za sve organe, štitnjača će imati velike koristi po poboljšane cirkulacije.

Smanjena upala je treća dobrobit terapije masažom. Istraživanja koja su rađena u Instituta Buck u Novatu i McMaster University u Ontariju, pokazuju da terapija masažom može stvoriti rezultat sličan protuupalnim lijekovima na staničnoj razini. Ova dobrobit koristit će i osobama s drugim upalnim procesima.

Četvrta korist tretmana masažom je smanjenje stresa u tijelu. U više istraživanja je dokazano da terapija masažom smanjuje kortizol i ostale hormone stresa i također doprinosi regulaciji težine.

I kao zadnje, poboljšani tonus mišića pomoći će borbi protiv umora i slabosti koje često osjećaju hipotireodni pacijenti. Klasična masaža u kojoj se više koriste „petrissage“ potezi mogu povećati snagu i izdržljivost mišićnog tkiva.

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.