SKOLIOZA I MASAŽA (Kako će masaža pomoći)

Što je skolioza?

Najkraće rečeno skolioza je postranično iskrivljenje kralježnice. Često će rezultirati S ili C oblikom kralježnice. Krivulje se obično manifestiraju u torakalnom i/ili lumbalnom dijelu kralježnice. Skolioza može biti prisutna od rođenja ili se razvije vremenom kao posljedica nekih drugih stanja poput cerebralne paralize ili mišićnih distrofija. Skolioza se može razviti uslijed mišićne neravnoteže uzrokovanom nekom fizičkom traumom, odnosno ozljedom. Recimo nesrećom ili stalnim ponavljanjem određenih pokreta gdje se forsira jedna strana tijela, poput kuglanja, tenisa ili bacačkih sportova. Kod djece se može javiti skolioza uslijed nošenja (pre)teških torbi na jednom ramenu.

Skolioza u nekim slučajevima nije potpuno očita. Možete napraviti test da vam netko s dva prsta s obje strane kralježnice prođe uzduž, ostavljajući dva crvena traga. Skolioza će često biti vidljiva u tim tragovima, odnosno vidjeti će se iskrivljenje.

Najčešći simptomi.

Jedno rame je više ili niže od drugoga.
Više istaknuta, odnosno izbočena, jedna lopatica (to je slučaj kod torakalne skolioze).
Glava nije centrirana iznad zdjelice, odnosno nagnuta je više na jednu stranu.
Odjeća ne pada ispravno.
Bol u leđima (ali ne mora biti, nije uvijek prisutna).
Ako sumnjate na skoliozu posjetite liječnika koji će vas poslati na rendgen i dati točnu dijagnozu.

Vrste tretiranja skolioze.

Tretiranje skolioze ovisi od osobe do osobe, kao i do stadija samog stanja. Ako stanje nije teško (osobito u adoloscentskoj dobi), tretirati će se samo promatranjem s redovnim rendgenskim snimkama pazeći da se stanje ne pogoršava. Ponekad sami rast tijela može ispraviti stanje. U težim slučajevima može se nositi adekvatna potpora, što će zaustaviti pogoršavanje problema, ali ga neće ispraviti niti riješiti. Često se takva potpora mora nositi gotovo cijelo vrijeme, premda su lagani i mogu se nositi ispod odjeće.
ID-10038735U najtežim slučajevima operacija će možda biti neophodna. Operacija će smanjiti iskrivljenost, smanjiti bolove u leđima i spriječiti oštećenja pluća i srca. Postoje i druge metode kako bi se olakšala bol u leđima i smanjile deformacije u lakšim i srednje teškim slučajevima. Vježbe istezanja i jačanja mišića, kao i medicinska masaža pomoći će kod skolioze koja je uzrokovana mišićnom neravnotežom.

U slučaju da se skolioza ne liječi može dovesti do kroničnih bolova u leđima, problema s disanjem, glavoboljama, a također može doći i  do oštećenja srca i pluća. Sve, naravno, ovisi o težini iskrivljenosti. Potrebna je temeljna profesionalna dijagnoza prije uspostave učinkovite terapije.

Razni alternativni pristupi, poput joge i akupunkture, pokazali su se vrlo djelotvorni u smanjivanju problema s skoliozom. Također su se i razne masažne tehnike pokazale izuzetno učinkovite u ublažavanju nelagode s skoliozom.

Terapija medicinskom masažom nije jedna od najčešćih terapija liječenja skolioze, ali može pomoći u uklanjanju većine ili čak i svih nastalih simptoma. Masaža će pomoći u ublažavanju i uklanjanju bolova u leđima, plitkog disanja, išijasa, glavobolje ili nesanice koje su posljedica ove deformacije kralježnice.

Masaža u tretiranju skolioze

Rad na dubokim tkivima i pomoćne tehnike istezanja na hipertoničnim mišićima poboljšati će lokalnu cirkulaciju donijeti olakšanje od boli i povezanih problema. Produžujući ta stegnuta područja omogućuje se kralježnici da se opusti. Masaža će, uz redovnu tjelovježbu, brzo popraviti držanje tijela i motivirati za daljnji napredak. U slučaju skolioze masažu je najbolje izvoditi s sezamovim uljem. Ono ima veliku moć upijanja, prodire duboko do zglobova i kostiju i na taj način poboljšava fleksibilnost.

Kako skolioza deformira kosti i teže je se osloboditi nakon 25 godine života, kod mlađih pacijenata rezultati će biti vidljiviji. Premda i kod starijih pacijenata može doći do poboljšanja, starije tijelo se sporije i drugačije mijenja nego mlađe.

Masaža nije zamjena za klasično liječenje skolioze, već jedna dodatna terapija koja je izuzetno učinkovita u smanjivanju simptoma uzrokovanih skoliozom. Odgovarajuća lumbalno-sakralna masaža, medicinska masaža, pa i klasična švedska masaža pružiti će predah stalno prerastegnutom tkivu i mišićima, čime će smanjiti stres na istegnutoj kralježnici.

Photo by Ambro & patrisyu at freedigitalphotos.net

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.