PRIPREMITE KOŽU ZA LJETO

Zadnjih godina puno čitamo o tome koliko je sunce postalo opasno. Većinom smo i sami doživjeli razne reakcije na sunce u obliku sitnih prištića, crvenila i slično. Ipak sunce nije štetno ako se ponašamo odgovorno i pravilno. Sunce je jedini prirodni izvor vitamina D. Utječe na oslobađanje endorfina, tzv hormona sreće, te se iz tog razloga na suncu osjećamo dobro i raspoloženo. U takvo odgovorno ponašanje ulazi i to da u ničemu ne treba pretjerivati. Izlaganje suncu nije izuzetak, ali i moramo pripremiti kožu za sunce.

Pravilna priprema kože za ljeto počinje, prije svega, prehranom.

Kada je koža izložena suncu potiče se jaka antioksidativna aktivnost i time se počinju trošiti zalihe antioksidansa, te oni više ne mogu obavljati svoju zaštitnu ulogu.

Jedan od najboljih antioksidansa i popularni „prirodni suncobran“ je svakako beta-karoten. To je provitamin koji se u organizmu pretvara u vitamin A koji štiti epitel kože i sluznice. Također štiti od UV zračenja i pospješuje tamnjenje kože uslijed sunčanja. Najviše ga nalazimo u mrkvi (kada ste zadnji puta jeli sirovu mrkvu?), ali nalazi se i u drugim namirnicama narančaste i crvene boje poput brskvi, lubenica, nektarina, rajčica, ali i u namirnicama poput špinata, blitve, jabuke, šparoga, avokada. Ne treba niti reći da bi bilo poželjeno da su to organsko uzgojene namirnice bez pesticida, jer samo takvo sadrži dovoljno hranjivih sastojaka. Postoje i tablete beta-karotena , ali preporuka je da se uzima pute prehrane.

Preporučljivo je početi s dodatnim unosom beta-karotena nekoliko tjedana (mjesec dana) prije jačeg izlaganja suncu, kako bi se namirile zalihe. Želim još napomenuti da su neke studije pokazale negativne učinke beta-karotena na pluća pušača, pa ako ste pušač svakako se dodatno informirajte.

Najsnažniji antioksidans koji postoji je „astaksantin“, koji je 10 puta jači od beta-karotena.  Njega ćemo malo teže naći na tržnici, jer najveći izvor ovog antioksidansa je u mikrolagama Hematococcus.
Može ga se pronaći u obliku tableta ili kapsula i ako ga se koristi prema preporuci nema štetnih nuspojava. Potreban je oprez kod kombinacije s drugim pripravcima, te je stoga bitno da se prije upotrebe posavjetujete s ljekarnikom. A najbolje ga je uzimati prije i za vrijeme sunčanja.

Hidratizirajte se

Nakon prehrane jednako je važna i hidratacija kože.  Najbolji tretman za hidrataciju kože je piling koji će odstraniti odumrle stanice, pročistiti pore i pojačati mikrocirkulaciju i regeneraciju. Redovni piling smanjuje dehidraciju kože te ona postaje otpornija na sunce i vidljivo zdravija. Nakon pilinga ne zaboravite nahraniti kožu hidrantantnim kremama s antioksidansima. Također piling prije i za vrijeme ljeta najbolji je način za ujednačeno tamnjenje kože, paralelno s korištenjem kremi s zaštitnim faktorom prije svakog sunčanja. Piling radite jednom do dva puta tjedno i na taj način će vam koža cijelo vrijeme biti meka.

Masaža također može biti izuzetno bitan faktor za pripremu kože za ljeto. Poznati su mnogi blagotvorni učinci masaže, među kojima prednjači ublažavanje stresa i napetosti, kao i vraćanje prirodne harmonizacije tijela. Masažom ćemo ubrzati metabolizam, poboljšati cirkulaciju i eliminaciju toksina, a također ćemo primjetiti da nam je koža zategnutija nakon kvalitetne masaže.

Depilirajte se na vrijeme

Svakako ne zaboravite na vrijeme ukloniti neželjene dlačice. Znači nemojte se depilirati neposredno prije izlaganja suncu, jer je koža onda puno osjetljivija, te će to negativno utjecati na nju.

Egipatska depilacija puno je bolji izbor od depilacije voskom. Istina da jest nešto skuplja, jer i sama pasta košta više od voska, a i potrebno je više vremena za egipatsku depilacije, ali na kraju će se isplatiti. Naime kako se pasta lijepi samo za dlačice, neće oštetiti površinski sloj kože, kao što će to napraviti vosak. Isto tako osvježiti će kožu tako što će otkloniti odumrle stanice kože i na taj način potaknuti regeneraciju i održati kožu u formi, glađom i elastičnijom.

Rezultati glatkoće traju duže, jer se dlaka čupa dok je još relativno mala (2 mm), dok se kod voska čupa dok je veća i dok je dlaka u fazi opadanja, pa se u folikuli već formira nova dlaka. Ako koristite žilete, svakako ih redovno mijenjajte, jer se s vremenom otupe i na taj način ne režu dlačice pravilno i pri tome još uništavaju kožu.

I za kraj, ne zaboravite na kreme sa zaštitnim UVB i UVA faktorom. Izlaganje suncu treba biti postupno, i ne zaboravite i kada potamnite potrebna vam je zaštita.

Foto: freedigitalphotos.net by stockimages

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.