PRENATALNA MASAŽA ILI MASAŽA ZA TRUDNICE

Tijekom trudnoće tijelo žene prolazi kroz mnoge fizičke u emocionalne promjene, uslijed čega može doći do raznih tegoba, prije svega ukočenosti, pritiska, bolova, a često i dodatnog stresa. Iz tih, i sličnih, razloga mnoge se trudnice odlučuju za prenatalnu masažu. U današnje vrijeme traže se alternativni pristupi poboljšanju tradicionalnih zdravstvenih usluga, pa tako raste i popularnost te vrste tretmana.

Kako smo već naveli tijelo trudnice prolazi kroz određene promjene, pa je tako masaža za trudnice usmjerena na posebne potrebe trudnica. Masaža će prije svega poboljšati cirkulaciju, tonus i funkciju mišića, smanjiti će razinu stresa i osloboditi od fizičkog i emocionalnog umora. Po nekim istraživanjima jedan sat kvalitetne masaže za tijelo znači kao 7-8 sati sna. Kako se tijelo trudnice mijenja i pod utjecajem je stresa, masaža predstavlja posebnu pažnju za trudnicu, koja će uzvratiti pažnjom prema bebi koja raste u njoj.

Bol u leđima je uobičajena tijekom trudnoće, a može se smanjiti masažom leđa, vrata, nogu, stopala, kao i laganim glađenjem trbuha. Masaža će stimulirati cirkulaciju i samim time poboljšati detoksikaciju i ishranu cijelog organizma, a tako i same bebe. Masaža nogu, može pomoći opuštanju tijela, smanjiti oticanje nogu i gležnjeva, kao i ublažiti bol. Masaža će pomoći kod problema nesanice, a njen posebno umirujući efekt opustiti će i smiriti. Neke trudnice tvrde da lagana masaža uspavljuje bebu, ali ipak postoji dosta masera koji odbijaju masirati trbuh.

Prenatalna masažaSavjetuje se da trudnice posjete svog liječnika ili ginekologa prije masaže, a u slučaju da liječnik ne preporučuje masažu leđa, uvijek možete masirati lice, ruke ili stopala

Najvažnije koristi prenatalne masaže bi bile:

 • pomoć kod nesanice i oslobađanje od stresa
 • poboljšanje cirkulacije krvi i limfe koja smanjuje oticanje
 • smanjenje boli i napetosti u vratu, leđima kukovima i nogama
 • pomoć pri pravilnom držanju tijela
 • smanjenje pritiska na donji dio leđa
 • priprema mišića potrebnih pri porođaju
 • smanjenje oticanja ruku i nogu
 • rješavanje problema s išijasom
 • smanjenje grčeva u udovima
 • olakšanje kod glavobolja i migrena

STANJA KADA SE MASAŽA NE BI SMJELA OBAVLJATI

Premda je masaža izuzetno korisna i djelotvorna terpaija već tisućama godina, ipak postoje određena stanja kada masaži treba pristupiti posebno oprezno, ali i kada se u potpunosti masaža isključuje. Trudnice s povećanim rizikom prijevremenog porođaja, krvnim ugrušcima ili krvnim poremećajima trebale bi u potpunosti izbjegavati masažu. Dodatne smetnje i/ili oboljenja koje isključuju masažu ili neke oblike masaža bile bi:

 • zarazna bolest
 • povraćanje
 • povišena temperatura
 • jači vaginalni iscjedak (voden ili krvav)
 • proljev
 • jutarnje mučnine
 • dijabetes
 • preeklampsija
 • visoki krvni tlak
 • bolovi u trbuhu

Isto tako treba izbjegavati masirati dijelove tijela koje imaju kožni osip, masnice, otvorene rane, proširene vene, područja pod upalom.

Još jednu mjeru opreza bi trebalo napomenuti. Kako mnogi fizioterapeuti i refleksolozi smatraju da je područje između članka na nozi i pete povezano s maternicom i vaginom, trebalo bi izbjegavati stalni i direktni pritisak na to područje. Naime, smatra se, da jak pritisak na to područje može uzrokovati prijevremeni porođaj. Što se tiče ostatka stopala, masaža se može normalno primjenjivati.

KADA I NA KOJI NAČIN PRIMJENJIVATI PRENATALNU MASAŽU?

Dosta liječnika ne preporučuje masažu tijekom prva tri mjeseca trudnoće. Razlog tome su velike tjelesne i hormonalne promjene u tijelu trudnice, i vrijeme kada se žena mora prilagoditi svojoj trudnoći. Što se tiče ostalog vremena trudnoće nema zapreka da se ne primjenjuje prenatalna masaža.

Masaža za trudniceTrudnice nikako ne smiju osjetiti bol tijekom masaže, te se iz tog razloga ne primjenjuje jaka niti intezivna masaža. Zato je vrlo važno da se otvoreno komunicira između trudnice i masera kako bi se odredila optimalna jačina pritiska.

Znanje o trudnoći i anatomiji trudnica je kod masera vrlo bitno. Potrebno je znati odabrati pravi položaj tijekom masaže koji je ključan za sigurnost i dobrobit majke i bebe. Kako je osoba koja se masira trudna, tako se masaža trudnica uvelike razlikuje od obične masaže. Kod trudnica postoje i dijelovi tijela koje se ne bi smjelo masirati.

Trudnice se tijekom masaže nalaze u poluležećem stavu ili na boku. Okreću se s boka na bok, kako bi se napravila masaža leđa i kukova, a u tome pomažu jastuci kako bi se trudnici osigurala najveća moguća udobnost. Moguće je i ležati na trbuhu pomoću specijalnih jastuka s dubokim izrezom u sredini kako bi se trbuh namjestio u tu prazninu. No u nekim slučajevima ležanje na trbuhu može uzrokovati bol u donjem dijelu leđa. Isto tako nakon 22. tjedna trudnoće, ležanje na leđima može uzrokovati pritisak na krvne žile i uzrokovati smanjenje cirkulacije za trudnicu i bebu.

Mnogim ženama u trudnoći smetaju jaki i intezivni mirisi, pa su za masažu najidealniji izbor kreme, ulja i lonsioni bez mirisa. Treba izbjegavati ulja sjemena anisa, bosiljka, komorača, čempresa, jasmina, smreka i mažurana.

ATMOSFERA PRILIKOM MASAŽE

Kako prenatalna masaža, prije svega, opuštajuća masaža, sama atmosfera je vrlo važna. Lakše osvjetljenje, topli i mekani stol, tiha glazba pomoći će lakšem opuštanju. Mogu se koristiti i svijeće s laganim i ugodnim mirisom. Obavezno se treba napomenuti ako vam bilo što smeta, bilo da vam glazba nije ugodna, miris ili vam je osvjetljenje neadekvatno. Sve se to može vrlo lako regulirati, a osjećaj i dobrobiti same masaže biti će pozitivniji.

Ako ste se odlučili izmasirati kod kuće, obratite pozornost da osoba koja vas masira ima kratko i uredno podrezane nokte, da nema sat, prstenje, nakit ili bilo što može oštetiti kožu. Masažu treba obavljati u mirnoj sobi, daleko od buke, telefona, djece, kućnih ljubimaca. Prostorija neka bude prozračna. Možete koristiti ventilator da osigurate da zrak cirkulira sobom.

Masažu se može provoditi od 10 minuta do maksimalno jednog sata, ovisno o tome koliko se ugodno osjećate. Tijekom drugog tromjesečja najviše jednom tjedno, a dva puta ili više tijekom trećeg tromjesečja.

ZA KRAJ

Još valja napomenuti da masaža može biti izuzetno korisna i za sam porođaj. Tijekom trudova može vas masirati partner ili primanja. Bilo bi dobro odvesti partnera na masažu, gdje će  profesionalni i stručni maser pokazati mnoge ugodne metode koje vaš partner može primjenjivati na vama. Isto tako stručni maser objasniti će koje metode nisu sigurne i koje treba izbjegavati.

Pročitajte više o usluzi prenatalne masaže u Studiu Silvija.

Foto: freedigitalphotos.net by patrisyu, Serge Bertasius Photography

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.