Povijest cupping terapije

Kineska medicina poznata je po mnogim drevnim metodama liječenja. Akupunktura, biljna medicina, masaža, terapija dijetom jedne su od najpoznatijih kineskih metoda liječenja. Metoda cuppinga također je jedna od drevnih kineskih terapija, a u zadnje vrijeme sve više dobiva na popularnosti i u zapadnom svijetu. Prije koju godinu mogli smo vidjeti i glumicu Gwyneth Paltrow, kao i najuspješnijeg plivača svih vremena Michaela Phelpsa, sa znakovima cupping terapije po tijelu. Michael Phelpsa je tada potvrdio da mu cupping pomaže u ostvarivanju vrhunskih rezultata.

Početak Cuppinga

Cupping terapija koristi se u Kini već tisućama godina. U početku su se koristili goveđi rogovi ili dijelovi bambusa. Kako bi postigli negativni pritisak unutar rogova i bambusa, te drevne „čaše“ su se zagrijavale. Tako bi se isisao zrak te priljubile (usisale) uz kožu. Najčešće su se koristile kako bi izvukle gnoj i krv iz čireva. Cupping je izvorno korišten kao pomoćna metoda u tradicionalnoj kineskoj medicini. Kasnije je uočeno da je koristan u liječenju drugih bolesti te se razvio u posebnu terapeutsku metodu.

Najraniji zapis o Cuppingu se nalazi u knjizi „Bo Shu“ (pisana na svili), koje je pronađena u grobu Han dinastije. I nekoliko drevnih tekstova spominje ovu metodu. Nekoliko stoljeća kasnije još jedna poznata medicinska knjiga „Su Sen Liang Fang“ spominje metodu cuppinga koja uspješno liječi kronični kašalj i ugriz zmije otrovnice. Kroz nekoliko tisuća godina cupping se razvio i njegove uspješne primjene postale su široke. Danas se ova metoda koristi u liječenju simptoma artritisa, astme, prehlade, kroničnog kašlja, probavnih smetnji, išijasa, križobolje i nekih kožnih bolesti.

Cupping terapija u Studiu Silvija.

Novije doba

U Kini postoji izreka: „Akupunktura i cupping, više od polovice bolesti izliječeno“. Zhao Xue Ming, liječnik koji se bavio praksom prije više od 200 godina, sastavio je knjigu pod nazivom „Ben Cong Gang Mu Je Yi“. U njoj opisuje i detaljno objašnjava povijest i podrijetlo različitih oblika cuppinga, čaša, funkcija i aplikacija čaša na tijelo

U Kini, razvoj terapije cuppinga postao je sve brži. 50tih godina prošlog stoljeća istraživanjima je klinički dokazana uspješnog ove metode. Uskoro postaje i službena terapijska praksa u bolnicama diljem Kine.

Danas, kada sve više ljudi traže i alternativne terapije za rješavanje zdravstvenih problema, povećava se uporaba tradicionalne kineske medicine, pa tako i cuppinga. Danas su izmišljene elektronske ili mehanizirane pumpice i ugrađene u čaše. Tako se više ne treba zagrijavati čaše te riskirati opekline. No neki još uvijek koriste drevne metode s rogovima, bambusima ili staklenim čašama.

Ako se želite podvrgnuti cupping terapiji potražite educirane i certificirane stručnjake, jer nestručne osobe neće znati koje dijelove tijela tretirati, koliko dugo i na koji način, što onda može pogoršati problem.

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.