Može li masaža smanjiti bolove?

Naravno da može, ali sada imamo i znanstvenu potvrdu. Mnoge su dobrobiti masaže, a korist nije samo ugoda i opuštanje. Sada i dokazano da masaža može ublažiti bolove jednako kao i lijekovi protiv bolova.

Naime, znanstvenici s kanadskog sveučilišta „McMaster“ napravili su istraživanje i zaključili da masaža može učiniti puno više koristi od „samo“ opuštanja. Štaviše prognoziraju da bi se uskoro razne mišićno-koštane ozljede, ali i kronična oboljenja mogle početi liječiti masažom umjesto lijekovima.

Kako je istraživanje potvrdilo masaža potiče jednake mehanizme u tijelu kao i protuupalni lijekovi kod svojeg masaža i lijekovidjelovanja protiv bolova. No kako se masažom do toga dolazi na potpuno prirodan način, i ne samo da nema negativnih posljedica na jetru i ostale organe, već i ostale dobrobiti koje protuupalni lijekovi nemaju, lako je zaključiti da bi se uskoro mogla početi „prepisivati“ masaža protiv bolova. Masaža djeluje tako da se smanjuju upale na molekularnoj razini i potiče se rast novih mitohondrija koji su zaduženi za stvaranje energije u stanicama.

Eto uskoro bi se korištenje masaže moglo proširiti i u konvencionalne medicinske svrhe umjesto lijekova koje zagađuju tijelo. Premda većina ljudi koji redovno posjećuju masere ovo dobro znaju iz vlastitog iskustva, dobro je znati da sada postoji i znanstveno istraživanje koje potvrđuje izrazite dobrobiti masaže.

Foto: freedigitalphotos.net

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.