Mogući uzroci bolova u leđima i zglobovima

Uobičajeno mišljenje je da su uzroci bolova u leđima nepravilno držanje, ozljede, krivi pokreti i slično. Za bolove u zglobovima uvjerenje je da je to proces starenja. Ipak važno je znati točan uzrok ovih tegoba kako bi se moglo krenuti u smanjenje ili rješavanje problema.

U nekim novijim istraživanjima utvrdilo se da nedostatak vitamina D može biti uzrokom bolova u zglobovima. Također su ista istraživanja ukazala da neotkrivanje i ne tretiranje nedostatka vitamina D na vrijeme, može ozbiljno ugroziti zdravlje kostiju.

Opće je poznato da je sastavni dio kostiju i zglobova kalcij, ipak bez vitamina D tijelo ne može apsorbirati kalcij tako da on samo prolazi kroz probavu ne ostajući u tijelu. Zato je vitamin D neophodan za zdravlje kostiju i zglobova.
Sunce je glavni izvor vitamina D, zato osobe iz sjevernih krajeva češće obolijevaju od osteoporoze, nego osobe koje imaju više dodira sa suncem.

Važno je znati uočiti rane simptome nedostatka vitamina D, kako bi se pravovremeno reagiralo:

  • Loša i nepravilna ravnoteža
  • Loše spavanje
  • Osjećaj svraba i pečenja u nogama
  • Bol u nogama i stopalima

Postoji i jedan jednostavni test koji može pomoći utvrđivanju nedostatka vitamina D. Pritišću se grudne kosti, fokusirajući se na jačinu pritiska koja izaziva bol. U slučaju da se bol javlja odmah nakon pritiska, velika je mogućnost da u tijelu nedostaje vitamina D. U tom slučaju najbolje se obratiti svojem liječniku sa svojim sumnjama i simptomima, kako bi se utvrdilo točno stanje i terapija.

Image by FreeDigitalPhotos.net

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

Komentari su zatvoreni