Masaža smanjuje bol u mišićima

Masaža nakon naporne tjelovježbe rezultira značajnim smanjenjem boli u mišićima. Također povećava performanse mišića i potiče pad kreatin kinaze.

U ukupno 11 studija sudjelovalo je više od 500 osobe te su gornje tvrdnje i službeno dokazane.

Masaža nakon vježbanja naspram uobičajene njege

Svaka, gore navedena, studija uključivala je randomizirano kontrolirano ispitivanje koje je uspoređivalo masažu nakon vježbanja s uobičajenom njegom ili bez intervencije. Ostali kriteriji istraživanja bili su usmjereni na mjere ishoda. Primarna mjera ishoda je bila bol u mišićima, dok je sekundarna mjera uključivala ishode serumske kreatin kinaze i mišićne performanse.

U 3 od 11 studija koristile su se tradicionalne kineske tehnike masaže. U preostalim studijima bile zastupljene zapadnjačke tehnike odnosno tehnike bazirane na švedskoj (klasičnoj) masaži. Regije tijela i mišića koje su se tretirale masažom, varirale su od studije do studije, a trajanje masaže kretao se od 6 do 30 minuta, ovisno o fokusu. Učestalost je također varirala od studije do studije. Tako da je u jednoj studiji istraživanje uključivalo 10-minutnu masažu odmah nakon intenzivne vježbe i ponovo nakon 24 sata, dok je druga primijenila jednu 17-minutnu masažu 48 sati nakon intenzivne tjelovježbe.

masaža zagrebRezultati meta-analize pokazali su značajno smanjenje bolova mišića nakon primjene terapije masažom u usporedbi s bez intervencije. Pokazalo se da je smanjenje bolova u mišićima bilo veće kada se masaža primjenjivala 48 ili 72 sata nakon intenzivne tjelovježbe u usporedbi masaže 24 sata nakon vježbanja. Autori su otkrili najveće smanjenje boli u mišićima kada se masaža primjenjivala 48 sati poslije vježbanja. Istraživanja su još pokazala smanjenje kreatin kinaze nakon primjene terapije masažom u usporedbi bez intervencije.

U slučaju performansi mišića i vršni moment i maksimalna izometrijska sila poboljšani su nakon terapije masažom.

Zaključak

Zaključak meta-analize da je terapija masažom učinkovita za ublažavanje boli u mišićima nakon vježbanja, kao i njeno poticanje boljih performanci mišića.

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

Komentari su zatvoreni