Masaža pomaže kod problema neprestanih, subakutnih bolova u vratu.

Prema istraživanjima, masaža sama ili u kombinaciji s vježbanjem dovela je do smanjenja intenziteta boli kod ljudi sa subakutnom i trajnom boli u vratu. Također je pomogla i kod bržeg trajnog oporavka. Studija „Učinkovitost terapije dubokom masažom tkiva i nadgledane vježbe jačanja i istezanja za subakutne ili trajne onesposobljavajuće bolove u vratu. Randomizirano kontrolirano ispitivanje u Stockholmskom vratu (STONE)”, uključivala je 619 osoba koje su patile od problema subakutne ili neprestane boli u vratu.

Studija

Ispitanici su bili nasumično raspoređeni u grupe koje su primale terapiju masažom, grupa koja je nadgledano vježbala, grupu koja je kombinirala terapiju masažom i vježbanje te kontrolnu skupinu koja je samo dobila savjet da budu aktivni. Ispitanici koji su bili u grupama za masažu, vježbanje i kombiniranu terapiju masažom i vježbanjem, primili su šest sesija dodijeljenih intervencija tijekom šest tjedana. Ispitanici iz kontrolne skupine dobili su tri savjeta o tome kako ostati aktivan tijekom šestotjednog intervencijskog razdoblja. Svaka terapija masažom je trajala 45 minuta, kao i svaka vježba. Kombinirana skupina je primala 25 minuta terapije masažom + 25 nadgledanih vježbi.

Rezultati studije

Studija se koncentrirala na intenzitet boli u  vratu i probleme povezani s bolovima. Procjenjivale su se upitnikom za kroničnu bol. Sekundarne mjere ishoda su bile osjećaj oporavka od boli kod ispitanika, kao i odsutnost s posla zbog bolova. Sve mjere procijenjene su prije početka šestotjednog interventnog razdoblja i ponovno u 7., 12., 26. i 52. tjednu. Rezultati studije otkrili su smanjenje intenziteta boli kod grupe koja je primala terapiju masažom i grupe koja je kombinirala masažu i vježbanje. Uspoređivali su je s onima u kontrolnoj skupinu koja je primila samo savjete. Ova poboljšanja su se primijetila u grupi terapije masažom u 7. i 26. tjednu. U kombiniranoj terapijskoj skupini u 7. i 12. tjednu. Smanjenje intenziteta boli u grupi koja je samo vježbala primijetilo se u 26. tjednu. Percipirani oporavak bio je veći u sve tri intervencijske grupe u svim terminima procjene u odnosu na kontrolnu skupinu.

Zaključak

“Naša otkrića sugeriraju da bi kratka terapija duboke masaže tkiva sama ili u kombinaciji s vježbama za jačanje i istezanje mogao biti opcija liječenja za osoba sa subakutnim i trajnim bolovima u vratu”, navode autori studije. “Kliničari i pacijenti ne bi trebali očekivati veće smanjenje razine intenziteta boli ili problema korištenjem ovih terapija umjesto savjeta da ostanu aktivni, već poboljšanje drugih dimenzija stanja i percipiranim oporavkom.” Autori studije: Eva Skillgate, Oscar Javier Pico-Espinosa, Pierre Côté, Irene Jensen, Peter Viklund, Matteo Bottai and Lena Holm Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.