Masaža onkoloških bolesnika

UVOD

Masaža onkoloških bolesnika ima za cilj pomoći oboljelima u smanjenju problema povezanih s onkološkim oboljenjima. Kao što su umor, bol, mučnina, tjeskoba… Može se preporučiti nekim pacijentima, gdje može pomoći poboljšati kvalitetu života. Treba imati na umu, da se kod nekih oboljenja i/ili stadija ne smije primjenjivati masaža, te uvijek postupati u dogovoru s onkologom.

Masaža kod onkoloških oboljenja u principu je sigurna i korisna za mnoge pacijene. Ipak treba uvijek biti prilagođena posebnim potrebama koji proizlaze iz specifičnih simptoma tretmana i nuspojava oboljenja i liječenja. Iz tog razloga su tehnike, koje se koriste kod masaže onkoloških bolesnika, vrlo individualne.

Što je masaža onkoloških bolesnika?

U istraživanjima se pokazalo da masaža ima pozitivan učinak, kao dopuna primarnom liječenju od raka. Pristup je vrlo nježan i obično počinje temeljitim razgovorom gdje se terapeut upoznaje s poviješću bolesti, prognozom liječenja i željenim rezultatima terapije masažom. Bilo to ublažavanje boli, opuštanje, smanjenje tjeskobe i slično.

Postoji nekoliko univerzalnih pristupa kod izvođenja masaže kod onkoloških bolesnika. Uglavnom se naglašava udobnost te pružanje olakšanja simptoma raka i nuspojava.

Pacijenti s poviješću onkoloških oboljenja mogu imati koristi od masaže, ali je važno da se terapeuti prilagode uzimajući u obzir sve individualne probleme i potrebe. Iz tog razloga je potreban temeljiti razgovor prije prve terapije. Također je potrebno nastaviti komunicirati i tokom same sesije masaže, kako bi se pristup moga personalizirati.

Terapeut mora uzeti u obzir i psihosocijalne elemente liječenje, zbog niza učinaka koje rak ima na život osobe. Dok je suosjećanje ključno kod svake masaže onkoloških bolesnika.

Personaliziranje kod masaže onkoloških bolesnika uključuje uzimanje u obzir nedavne tretmane, lokacije tumora, status limfnih čvorova, dali ima rizika od krvnih ugrušaka, prognoza liječenja i ostale čimbenike. Moguće je da će maserski terapeut stupiti u kontakt s pacijentovim liječnikom, kako bi se terapija što učinkovitije prilagodila.

Kako masaža može pomoći?

Dokazi upućuju da masaža kod onkoloških bolesnika ima mnoge dobrobiti. Poput dubokog opuštanja, mentalnog poboljšanja, boljeg sna, smanjenje stresa i boli. Masaža može pomoći i postoperativno, gdje će olakšati oporavak od postoperativne boli, ubrzati oporavak od oteklina i smanjene pokretljivosti. Masaža nakon primljene kemoterapije može se povezati sa smanjenim umorom i pojačanim apetitom.

Primjećene su i emocionalne koristi. Smanjenje tjeskobe i obnovljen osjećaj nade.

Mjere opreza pri masaži onkoloških bolesnika

Uvijek trena imati i umu i neke mjere opreza. Prvo, mora se uspostaviti izadržati svijest da masaža nije namijenjena za „izlječenje“ bolesti. Fokus je na pružanju olakšanja od simptoma, nuspojava imasiranje kao podrška osnovom liječenju.

Pristupnost uboda od kemoterapije iziskuje oprez, te treba ta područja izbjegavati prilikom masaže, barem 10tak centimetara. Kemoterapija također može dovesti do povećanog umora, te je bitno pričekati da prođe barem 24 sata nakon terapije, kako bi se primjenila masaža. Osobe koje primaju kemoterapiju mogu imati povećanu osjetljivost na hladnoću, pa treba pripremiti deke.

Na kraju, najvažnije je obaviti detaljan razgovor s pacijentom i, po potrebi, s njegovim liječnikom, kako bi se utvrdili svi čimbenici i ograničenja koja mogu zahtjevati mjere opreza

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

Komentari su zatvoreni