Masaža nakon epiduralne anestezije

Što je epiduralna anestezija?

Epiduralna anestezija prvenstveno služi za olakšanje boli tijekom poroda. Često i same trudnice traže epiduralnu anesteziju, što zbog straha a što zbog boli koju osjećaju.

Djeluje tako da umrtvi donji dio tijela te na taj način oslobađa od boli. Upotrebljava se i kod prirodnog poroda, kao i kod poroda carskim rezom. Epiduralnu daje anesteziolog u dogovoru s ginekologom, te je potrebno konstantno imati pod nadzorom djetetov rad srca, kao i krvni tlak same trudnice.

Koje su negativne nuspojave?

Uz pozitivne strane, postoje i neke negativne nuspojave. Naime moguće je da dođe do smanjenja ili potpunog gubitka osjeta u donjem dijelu tijela trudnice. Jednako tako epidarlana u nekim slučajevima može produžiti porod. Također može uzrokovati glavobolje i mučnine. U nekim slučajevima, doduše vrlo rijetkim, negativne nuspojave se mogu osjećati i mjesecima nakon poroda i primitka epiduralne anestezije, pogotovo ako nije izvedena na pravilan način. U tom slučaju najčešća nuspojava je bol koja se javlja u središnjem dijelu leđa (prijelaz torakalnog u lumbalni dio kralježnice) uz jake kontrakcije mišića, zatim probadanje i sijevanje u trbušnu šupljinu. Takvi bolovi se javljaju radi oštećenja živca uzrokovanog loše izvedenom epiduralnom anestezijom. To stanje zna biti neugodno i zabrinjavajuće, pa su žene u tom slučaju stalno u strahu.

Kako masaža može pomoći?

Na svu sreću takvo stanje nije stalno i uz masažu koja se bazira uz više pozornosti na lumblani dio kralježnice, vrlo brzo ima učinka i poboljšanja u muskulaturi, prokrvljenosti i relaksaciji mišića. Masaža opušta mišiće i živce te poboljšava cirkulaciju. Uz određeni broj tretmana masaže vide se i osjećaju odlični rezultati. Također se preporuča kombinacija laganih tjelovježbi (ako se smije, konzultirati liječnika i ginekologa), da bi se oporavak ubrzao i bolovi sveli na minimum.

Tjelovježba uključuje lagane šetenje (ne trčanje, podizanje teškog tereta, rotacije), pilates, i eventualno statičke vježbe za andomen.

Kombinacijom svih pojedinih segmenata pacijentica se može vratiti svakodnevnom životu.

Foto: freedigitalphotos.net by nenetus

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

 

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.