Masaža kroz povijest

Umjesto uvoda

U brojnim tekstovima o masaži pročitat ćete da ova vještina postoji od kad postoji i čovjek. I zaista, osvijestimo li svoje ponašanje, primijetit ćemo da i sami vrlo često tijekom svojeg života u različitim situacijama (bolno mjesto, stresna situacija ili sl.) primjenjujemo, nazovimo ih tako, spontane oblike samomasaže. Možemo slobodno ustvrditi da naše tijelo (često čujemo kako je tijelo ponekad pametnije od nas samih) zahtijeva takav oblik tretmana, što često svjesno zanemarujemo, ne pridajući mu veliku važnost.

Riječ masaža potječe od latinske riječi “massare”, što znači gnječiti odnosno od arapske riječi “mas” što znači pritiskati. Ipak masaža je nastala puno prije nego što su je stari Latini, Arapi i drugi narodi jasno artikulirali kroz niz propisanih pokreta i vještina manipulacije tijelom.

Podrijetlo masaže

Nemoguće je točno odrediti podrijetlo masaže. No sa sigurnošću mogu reći kako je to jedna od najstarijih terapija na svijetu. Svaka kultura širom svijeta koristila se nekim oblikom masaže u svrhu liječenja i prevencije bolesti. Drevni ajurvedski spisi sadrže mnoge zapise i o senzualnoj masaži koja se koristila za užitak, duhovnu praksu te opće zdravlje i dobrobit. Potraga za tjelesnom izvrsnošću bila je najvažnija, a masaža je imala nerazdvojivu ulogu u uzdizanju tijela i duha. Masaža se izrazito preporučivala za liječenje umora, sportskih ili ratnih ozljeda, ali i bolesti.

Povijesni izvori govore da se masaža kao vještina kojom se liječilo i čuvalo zdravlje primjenjivala gotovo 3000 godina prije Krista u Kini, Indiji, Tibetu kao kolijevkama prirodnih tretmana i metoda očuvanja zdravlja. Naime, vrijednost masaže prepoznale su gotovo sve razvijene civilizacije. Egipćani, Asirci, Indijci, Grci i Rimljani, Kinezi, Indijci, a vjerujem da su je zasigurno, ako je suditi po znanjima koja su nam ostavili, koristile i visoko razvijene civilizacije Maya i Azteca.

U Europi

U 5.st.pr.Kr., Hipokrat, slavni „otac moderne medicine“ izjavio je kako čak i uspješan liječnik mora imati iskustvo u umijeću „trljanja“. Također je propisivao mirisnu kupku kao put za dobro zdravlje i kondiciju, a zatim bi slijedila svakodnevna masaža s uljima. Rimljani su masažu uključivali i u obrede kupanja, kako bi probudila živce, ubrzala cirkulaciju i oživjela zglobove. Postupak je završavao obilnim nanošenjem finog ulja na cijelo tijelo, kako bi se koža dohranila i održala mekom i glatkom. U srednjem vijeku, u Europi, dodir je postao povezan s „tjelesnim užicima“ u očima katoličke crkve. Tu je masaža bila odbačena kao vrlo grešna aktivnost. Njezina se primjena ograničila na područje folklora a znanje se prenosilo ženskom linijom – lokalne „vidarice“ ili primalje- zajedno s poznavanjem biljaka i drugih ljekovitih sredstava. Takvo se znanje promatralo sa sumnjom i moglo je dovesti do progona pod optužbom za vještičarenje.

Za kraj

Masaža je sveprisutna po svim kontinentima i narodima. Jedna je od najrazvijenijih i najviše unaprijeđenih vještina s ciljem postizanja i očuvanja zdravlja na svim razinama tijela i duha (emocije i duhovnost). Time postaje vjerojatno najkompletnija metoda tretmana tijela temeljena na dodiru.

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.