MASAŽA – dobrobiti, činjenice, odgovori

Koji je značaj masaža i što s njime zapravo postižemo?

Većinom je prva asocijacija, kada spomenemo ovu drevnu umjetnost tretiranja tijela, jest relaksacija. Međutim masaža ima daleko veći značaj za naš organizam. Bez obzira od kuda dolazi i s kojom je tradicijom i kulturom povezana, a ima ih popriličan broj, osnovni cilj jest uspostavljanje i očuvanje ravnoteže tijela, uma i duše. Upravo u svojoj filozofiji masaža postavlja uvjet da se svakome čovjeku pristupa kao jedinstvenoj, nedjeljivoj cjelini i isključivo se prema njegovom senzibilitetu, problemu, godinama, profesiji, raspoloženju i potrebama kreira terapija. Na taj način masaža u svakodnevnom životu ima svoje značajno mjesto u preventivnom i u terapeutskom i u kozmetičkom smislu.

U fizičkom smislu dobro iskreirana i izvedena masaža utječe na sve strukture našega tijela. Sami pokreti kod masaže potiču površinsko čišćenje kože od epidermalnih ljuskica, što omogućuje otvaranje pora i poboljšavanja disanja, koje se u značajnoj mjeri odvija i preko naše kože. S time se regulira rad znojih i lojnih žlijezda, a napetost kože poboljšava se zahvaljujući stimulaciji kolagena i elastina u njoj. Poboljšanje cirkulacije , koje se manifestira crvenilom na površini kože, ukazuje na bolju razmjenu tvari u koži dopremanju veće količine kisika i hranjivih tvari, kao i bolju detoksikaciju štetnih produkata metabolizma. Također, pravilna primjena masaže od prvog dana trudnoće sprječava pucanje kože i pojavu strija.

Napeti mišići, koji su najveća opasnost za rad srce i balansiran rad unutarnjih organa, zahvaljujući pravilnoj masaži, vraćaju se u stanje optimalnog tonusa, bolovi često prouzrokovani pritiskom mišića na živce popuštaju. Ukoliko su mišići uslijed dugotrajnog ležanja i neaktivnosti oslabljenog tonusa, atrofirani, pravilna masaža utječe na stimulaciju istih i uz vježbe daje doprinos njihovom jačanju. Sami zglobovi, anatomske veze u njima, ligamenti, postaju gipkiji i rasterećeniji.

Poznato je i da masaža utječe na harmonizaciju rada unutranjih organa. Masaža trbuha blagotvorno djeluje na rad tankog i debelog crijeva, bubrega, jetre, slezene i gušteraće. Masaža međulopatičkog dijela opušta napetost u grudnom košu i poboljšava disanje.

Masaža

Masaža kao preventiva.

Što to točno podrazumijeva? Preventiva čega? Koliko često treba prakticirati masažu da bi ona imala preventivno djelovanje.

Primarna svrha masaže jest preventiva, odnosno očuvanje zdravlja. Pored smanjenja i rješavanja uzroka svakodnevnog stresa, ispred sebe stavlja bitna poglavlja genetskog koda kao i načina života i profesionalnih oboljenja. Osnova preventive je saniranje uzroka eventualne bolesti, znači djelovanje na srž problema. Kvalitetno i ispravno izvedena masaža odgoditi će pojavu proširenih vena kod osoba koje se bave poslovima koji zahtjeva dugotrajno stajanje i opterećenje donjih ekstremiteta. Isto vrijedi i ako vam je genetski naslijeđen problem krvnih žila. Ako vam je posao kojim se bavite vezan za dugotrajno sjedenje, masaža će odgoditi pojavu napete i hipertonične muskulature leđa, neće dozvoliti pojavu bolnih kvržica na njima tzv. miogeloze i fibrozita. Dobra cirkulacija i razgibanost blagotvorno će djelovati na samu kralježnicu i samim time odložiti problem okoštavanja.

Pored svakodnevne samomasaže ugroženih dijelova tijela, preventivno se savjetuje detaljna masaža barem jednom tjedno.

Masaža kao liječenje tegoba.

Kojih sve tegoba i bolesti? Koliko često treba ići na ovu vrstu masaže?

Gotovo kod svih tegoba našega tijela, problema i bolesti masaža ima svoju primjenu. Bilo da se radi o problemima zgobova i mišića, respiratornog sustava, srca i krvnih žila, žlijezda s unutarnjim lučenjem (štitnjača, gušterača…), probavnim sustavom itd. Ona je sastavni dio fizikalne medicine i vrlo ozbiljan posao. O tome, kako će se primijeniti, koliko često, odlučuje specijalista.

Uglavnom kada se primjenjuje u svrhu liječenja, primjena je svakodnevna. Masaža predstavlja odličan uvod u kineziterapeutske vježbe jer prokrvljuje, opušta i priprema mišiće, ligamente i zglobove za uspješno izvođenje pokreta. Također, odlični rezultati postužu se kombinacijom ručne i hidro masaže. Kod određenih problema prije ručne masaže koristi se ultrazvučna.

Treba napomenuti da je masaža jedna od karika u lancu terapija. Bilo bi pretenciozno i nekorektno reći da ona sama liječi. Uz odabrane terapije – kinezi, fito, aroma, promjena načina prehrane, pozitivan mentalni stav pruža pun efekt i boljitak. Svakako zauzima značajno mjesto u terapiji liječenja i protiv boli.

Masaža

Masaža kao jačanje imunološkog sustava.

Na koji način masaža jača naš imunološki sustav? Koliko često se preporučuje?

U međustaničnom prostoru nakuplja se limfa, koja za sebe vezuje značajan postotak toksina i metaboličkih produkata. Sama stimulacija, dreniranje limfe i izlučivanje napomenutih tvari putem bubrega, crijeva, kože i disanja značajni su za naš imunološki sustav. Isto tako proces pravilnog, dubokog disanja na kojemu maser, tokom masaže, inzistira ima isti zadatak. Uspostavljanje psihofizičke ravnoteže, uravnoteženost protoka životne energije, harmonizacija termoregulacije tijela daju značajan doprinos našem obrambenom sustavu.

Ovdje se mora napomenuti i blagotvorno djelovanje aromaterapeutskih ulja koja se po preciznim recepturama pripremaju i kao takva djeluju na organizam, a posebno na imunološki sustav.

Da li masaža koristi samo našem tijelu ili i psihi? Na koji način koristi psihi? Da li utječe na smanjenje stresa, nervoze, razdražljivosti?

Sva stanja našeg mentalnog, fizičkog i duhovnog života ostavlja trag na našem tijelu. Stari istočnjaci su odavno već zabilježili uzajamnu vezu između emocija i rada unutrašnjih organa. Recimo tuga će nepovoljno djelovati na rad dišnih organa, odnosno blokirati rad pluća. Svaki vrsni maser mora poznavati ovaj mehanizam i usmjeriti svoj rad najviše na regiju dišnih organa.

Strah blokira rad bubrega, što se često može vidjeti kod djece koja uslijed šoka mokre u krevet. Također , ljudi sa bolesnim bubrezima često imaju raznih strahova.

Problem jetre ili njenog bloka emaniraju ljutnju. Neispravan rad gušterače i slezene šire sažaljenje i samosažaljanje.
Već otprije je poznato da je stres danas glavni krivac za oko 90% oboljenja. Primarna svrha masaže jest da prepozna uzroke stresa, reducira ga i ne dopusti mu da organizam dovedu u stanje bolesti. Upravo ovdje je potvrđen snažan preventivni karakter masaže, jer će samim smanjenjem stresa poštedjeti osjetljive segmente našega tijela i sačuvati zdravlje.

Istraživanja su potvrdila da kvalitetna, detaljna masaža znači organizmu kao 6-7 sati sna, što ide u prilog opuštanju, smanjenju stresa razdražljivosti.

Masaža nije cilj odvojiti čovjeka od svakodnevne rutine i načina života, već da nas pripremi za svakodnevne izazove.
Vrlo je važno da vas masira osoba koja je opuštena i koja vam paše, koja poznaje i voli pružati masažu, kao i da se prilagodi vašim potrebama, ili će u suprotnome masaža ostaviti suprotan učinak i samo produbiti osjećaj razdražljivosti, nervoze i neraspoloženja.

Masaža zagreb

Jeli moguća samomasaža? Kada se preporučuje, a kada ne?

Samomasaža je, zapravo, sastavni dio higijene. recimo utrljavanjem mlijeka za kožu svkodnevno se možemo malo izmasirati. Posebno se koncentrirati na dijelove tijela koja trpe najveća opterećenja, kao što su vrat i ramena. Trbuh se masira u smjeru kazaljke na satu, zbog kretanja sadržaja crijeva u tom smjeru. Masaža sjedalnih dijelova, nogu s posebnim zadržavanjem na listovima pasat će kao uvod u radni dan. Obratiti pozornost da su pokreti uvijek usmjereni ka srcu. Od stopala prema koljenima i prema preponama, ali nikada obrnuto. Neka vaše lice prilikom svakodnevnog nanošenja kreme bude obogaćeno i blagom masažom.

Postoje i stanja kada masaža nije dobrodošla. Ukoliko imate već proširene vene, ili ako imaju trombove, nebi se smjeli prodvrgavati masaži. Ubrzana cirkulacija može pokrenuti krvne ugruške i može doći do neželjenih problema. Ako je koža problematična, ima rana, posjekotina, ekcema, isto se ne bi smjela primjenjivati masaža. Ako postoji krvarenje, pa i menstrualno, masaže će pojačati krvarenje, pa bi i ovdje trebali izbjegavati masažu. Ako imate problema s visokim tlakom i radom srca, treba biti jako oprezan s masažom. I nemojte dozvoliti nestručnim ljudima da vas štipaju, okidaju kožu i mišiće, ostavljajući vam podljeve, masnice i bolove s obrazloženjem da to tako treba, jer je baš to masaža.Takvi ne znaju masirati i klonite ih se.

Masaža

Dali bi svatko trebao odlaziti na masaža, bez obzira ima li kakve probleme ili ne? Koliko često se preporuča masaža i što se time dobiva?

Odlazak na masažu ne bi trebao biti iniciran samo bolovima ili problemima. Masaža je sastavni dio brige za zdravlje i održavanje tijela. Masaža, svaki puta, može biti drugačija, kreativnija i kao takva daje potpunu slobodnu kreativnosti masera. Mogu se koristiti razna eterična ulja, bilja, blata, algi, vulkanskog kamenja, meda, čokolade…

Redovnom masažom poboljšava se sami imunitet ogranizma, njegova kondicija, izbacuju se toksini, voda, tonzira se koža, duboko mentalno opušta, rasterećuje srčani rad, energetski balansira. Općenito su bezbrojne dobrobiti redovne masaže, koje podižu kvalitetu, zadovoljstvo i sreću u životu.

Masaža, naravno, ima veliki utjecaj i na samu ljepotu. Osim što poboljšava držanje, te nam na taj način podiže samopouzdanje koje se vidi, koža postaje ljepša, elastičnija i sjajnija, ali masažom se ističe upravo ono isijavanje balansiranog fizičkog i mentalnog bića.

Koliko često će netko otići na masažu, ostaje na njemu da odluči. Slušajući sebe, svoje potrebe i želje.

Ako imate dodatnih pitanja, komentirajte članak, obratite nam se putem kontakt obrasca ili telefona.

foto: freedigitalphotos.net

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.