Limfna drenaža nogu

Limfna drenaža nogu jedan je od najizvođenijih zahvata limfne drenaže. Kako noge nose cijelu našu težinu, i često su predmet raznih ozljeda vrlo često se javljaju indikacije za limfnu drenažu nogu.

Lifmna drenaža nogu i indikacije

  • Limfedem
  • Otečenost
  • Teške i umorne noge
  • Trnci i grčevi u nogama
  • Izražene vene i kapilare
  • Iščašenje i uganuće zglobova
  • Istegnuće mišića ili zgoba
  • Nakon i prije kirurškog zahvata na nogama
  • slaba cirkulacija

Koliko traje limfna drenaža nogu?

Noge se obično tretiraju oko 30 minuta, ali u slučaju većih problema limfna drenaža nogu se može produljiti i na puni sat. Ipak kod većine će biti dovoljno 30 minuta 2-3 puta tjedno za optimalni rezultat. Ipak treba naglasiti da se kod nekih stanja limfna drenaža nogu treba izvoditi svakodnevno da bi se došlo do željenog rezultata.

Postoje i stanja kada se limfna drenaža nogu ne smije primjenjivati. Pročitajte više o tome i o samoj usluzi limfne drenaže u Studio Silvija.

Saznajte više

Video prezentacija

Limfni sustav nogu

Limfni sustav je dio cirkulacijskog sustava tijela i važan dio imunološkog sistema. Primarno služi za odvod otpadnih tvari iz tijela. Primarna funkcija mu je otklanjanje toksina iz stanica tijela te njihov prijenos do bubrega i crijeva gdje će biti uklonjen iz tijela. Zato je vrlo važno da je limfni sustav prohodan i čist.

Limfne žile nogu

Limfne žile  nogu mogu se podijeliti u dvije glavne skupine. Površinske i duboke žile. Njihova distribucija je slična venama donjih ekstremiteta.

Površinske limfne žile

One se također mogu podijeliti u dvije skupine. Središnje limfne žile koje slijede veliku potkožnu venu (vena saphena magna) i bočne limfne žile koje slijede malu potkožnu venu (vena saphena parva).

Središnje limfne žile

Središnje limfne žile počinju od gornje strane stopala, protežu se prednjih i stražnjim dijelom noge uz veliku potkužnu venu prolazeći iza kondila bedrene kosti. Medijalne limfne žile završavaju u preponama drenirajući se u pod preponsku grupu preponskih limfnih čvorova.

Bočne limfne žile.

Počinju s bočne strane stopala i prate malu potkožnu venu kako bi ušli u potkoljenične čvorove ili se popeli na prednju stranu noge i spojili se s središnjom limfnom žilom malo ispod koljena.

Duboke limfne žile

Daleko su manje nego površinske limfne žile i prate duboke arterije donjih dijela nogu. Dijele se u tri grupe: prednjih tibijski, stražnji tibijski i peronealne slijedeći arterijske žile i ulazeći u potkoljeničke limfne čvorove.

kontaktirajte

Limfni čvorovi

Preponski limfni čvorovi

Nalaze se u gornjem aspektu femoralnog trokuta i može ih biti od 1 – 20 čvorova. Podijeljeni su u dvije skupine, koje su određene njihovim položajem u odnosu na zamišljenu vodoravnu crtu na točki prestanka velike potkožne vene. Oni čvorovi ispod crte nazivamo podpreponskim čvorovima, koji se sastoje od dubokog i površinskog skupa, a gornji su površinski preponski čvorovi.

Površinski preponski čvorovi

Čine liniju neposredno ispod preponskog ligamenta i primaju limfe iz genitalija, stražnjice,  međice i abdominalne stijenke.

Površinski podpreponski čvorovi

Nalaze se na svakoj strani proksimalnog dijela velike potkožne vene. Primaju limfu uglavnom iz površinskih limfnih žila donjeg dijela nogu.

Duboki podpreponski čvorovi

Obično ih ima od jednog do tri. Nalaze se u središnjem aspektu bedrene vene. Primaju dotok limfe iz dubokih limfnih žila koje prate bedrene žile.

Potkoljenični čvorovi

Potkoljenični limfni čvorovi su male veličine, obično ih je  između pet i sedam. Često se nalaze uglavljeni u rezervama masti sa stražnje strane koljena. Primaju dotok limfe iz bočnih površinskih žila.

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.