Limfna drenaža – činjenice

Limfni sistem

Limfni sistem je tjelesni sustav koji igra važnu ulogu u procesu uklanjanja toksina iz tkiva i zdravih stanica. Također uklanja višak tekućine, patogena, otpadne tvari i odumrle krvne stanice. Limfni sustav je dio imunološkog sistema i pomaže u borbi protiv infekcija, uništavanju patogena i filtriranju otpada iz tijela. Zajedno s cirkulacijskim sustavom opskrbljuje stanice s krvlju koja prenosi kisik, hranjive tvari i hormone.

Limfna drenaža i njezina važnost

Limfna drenaža je tehnika masaže koja pomaže u poboljšanju zdravlja i slobodnoj tečnosti limfe kroz tijelo. Limfna drenaža je isključivo ručna tehnika masaže gdje su aparaturne u potpunosti neučinkovite. Drenaža mora biti izvedena od strane educiranog i iskusnog terapeuta koji će pravilnom pokretima i tehnikom pružiti učinkovitu limfnu drenažu. Fokus ove tehnike masaže je na pojedinim limfnim čvorovima i dijelovima tijela. Limfna drenaža se preporučuje kada su limfni čvorovi otečeni.Pošto je to znak blokiranog limfnog sustava podrazumijeva se da tijelo više nije sposobno učinkovito uklanjati toksine. Osim poboljšavanja funkcionalnosti limfnog sistema, limfna drenaža, također, poboljšava funkcioniranje ostalih sustava u tijelu poput krvožilnog, respiratornog i endokrilnog sustava. Istraživanjima je dokazano da limfna drenaža poboljšava imunitet i pomaže u spriječavanju prehlade kao i u obrani od ostalih virusa. Isto tako je učinkovita u riješavanju suvišnih kilograma i potiče potrošnju kalorija.

Tehnika limfne dranaže učinkovita je kod liječanje limfedema i također se koristi kod čišćenja pora i ubrzavanja procesa ozdravljanja ožiljaka. Ipak, u slučaju simptoma koji ukazuju na neki problem s limfnim sustavom preporuča se posjetiti liječnika, jer ti simptomi mogu ukazivati na neke ozbiljnije problema. Trudnice i osobe koje pate od alergija trebaju upozoriti svog terapeuta na svoja stanja. Jednako kao i osobe koji pate od ozbiljnijih medicinskih stanja ili koji su prošli kroz operaciju ili ozljedu.

Za kraj

Budući da terapija limfnom drenažom služi za „ispiranje“ tijela, moguće je da će se osoba nakon tretmana osjećati iscrpljeno, ali to je uobičajena pojava i nije razlog za zabrinutost. Tijelu će trebati jedno vrijeme da se prilagodi promjeni, zbog čega si osoba može leći na jedno vrijeme, ili lagano plivati, ako je u mogućnosti. Pošto limfna drenaža pospješuje rješavanje tekućine doći će do češćeg mokrenja, a također je preporučljivo i piti više tekućine nakon samog tretmana.

Više o usluzi limfne drenaže u Studiu Silvija.

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

 

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.