Koliko dugo moram čekati nakon masaže da bi vježbao?

Tu ne mislimo na sportske masaže prije treninga, koje su kraće i intenzivnije. Takve sportske masaže su namijenjene zagrijavanju i pripremanju tijela za napore. Ovdje govorimo o masaži cijelog tijela u trajanju od cca 60 minuta.

Uobičajeno je stajalište da se izbjegavaju naporne tjelovježbe najmanje 24 sata nakon masaže cijelog tijela. Vježbanje nakon masaže može potaknuti bolove u mišićima i poništiti dobrobiti koje je masaža učinila mekom tkivu. Pod pojmom naporne tjelovježbe mislimo na aktivnosti tipa trčanje, dizanje utega, aerobik ili joga visokog intenziteta i slično.

Lagane vježbe su dobrodošle, tipa umjerenog hodanja, laganog istezanja, plivanja laganim tempom. Meko tkivo nakon masaže omekani te postane malo „gelasto“. Stručni naziv za to je „tiksotropni učinak“. To stanje traje nekih 24 sata pa naporna tjelovježba može vratiti tkivo u stanje napetosti i boli, pa čak izazvati i neke nove i/ili jače napetosti.

Obično se preporučuje klijentima da se smire navečer i sljedećeg dana, nakon sesije masaže. Dodatan unos vode je preporučljiv, kako bi hidratizirali tijelo i smanjilo osjetljivost. Topla kupka s mineralnim solima i/ili čaj od kamilice umirit će tijelo i smanjiti stres koji je jedan od većih faktora napetosti i boli mišića.

Nekim osobama, pogotovo vrlo aktivnim, je vrlo teško se držati ovih smjernica. Njima se preporučuje trening prije same masaže, najbolje uvečer prije dana odmora. Tako će tijelo dodatno opustiti i priuštiti mu oporavak i spremnost na izazove.

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

Komentari su zatvoreni