EGIPATSKA DEPILACIJA ŠEĆERNOM PASTOM

Nježna, baršunasta, glatka koža, bez dlačica oduvijek je predstavljala simbol ženstvenosti i ljepote, i nije trenutni moderni trend. Depilaciju, kao tretman uljepšavanja, koristile su još i žene drevnog Egipta. Koristile su šećernu pastu spravljenu od šećera i vode, od kuda depilacija šećernom pastom i dobiva ime „Egipatska depilacija“.

No i drevni Perzijci su također smatrali golo tijelo, bez dlaka, standardom ljepote, mladosti i nevinosti. Zato je tretman uklanjanja dlačica smjesom šećera i vode osim kao egipatska depilacija, poznat i kao perzijska depilacija.

Zašto je egipatska depilacija bolja od depilacije s voskom?

Egipatska depilacija šećernom pastom, osim što je jedna od najstarijih metoda uklanjanja dlačica, u potpunosti je prirodna i manje bolna nego neke uobičajenije metode poput depilacije voskom. Egipatska depilacija je puno učinkovitija, zdravija i sigurnija metoda uklanjanja dlačica. Depilacija voskom može uzrokovati razne probleme poput boli, alergija, iritacija, prištića, potrganih i uraslih dlačica. S druge strane depilacija šećernom pastom takve situacije u potpunosti eliminira ili smanjuje na najmanju moguću mjeru. Velika prednost egipatske depilacije što je potrebna puno manja dužina dlačica, 1 do 2 mm, i što uspješno uklanja već urasle dlačice.

Za razliku od klasične depilaciDepilacija šećernom pastomje voskom, koji se lijepi i za dlačice i za kožu, šećerna pasta se lijepi za dlaku te tako ne oštećuje kožu, već samo uklanja odumrle stanice s površine kože, čime je tretman daleko manje bolan, a ujedno radi i piling što čini kožu daleko više glađom, baršunastom i svilenkastom, te nema ružnih crvenih točkica, tako da je idealna za osobe s osjetljivom kožom. Također se vrlo učinkovita i preporučljiva kod depilacije lica ili depilacije pazuha. Zbog iznimne učinkovitosti, gdje šećerna pasta ne trga dlaku, učestalost depilacije se smanjuje na šest tjedana, za razliku od uobičajenih 3 tjedna kada se prakticira tretman depilacije voskom. Što se više prakticira depilacija šećernom pastom dlačice postaju rjeđe i sporije rastu.

Egipatska depilacijazbog svoje niske temperature djelovanja, izrazito se preporučuje osobama s proširenim venama, ispucalim kapilarima i psorijazom.

Sastojci šećerne paste za depilaciju.

Šećerna pasta napravljena je od šećera, meda, limuna i vode. Šećerna pasta se prije nanošenja na kožu omekšava i zagrijava u rukama kozmetičara. Pasta se nanosi u smjeru suprotnom od rasta dlačica, a odstranjuje se u smjeru rasta. Kožu se prije depilacije ne bi smjelo mazati losionima niti kremama nego samo, u slučaju masnije kože, koristiti baby puder da bi se pasta bolje priljubila uz kožu.

Egipatska depilacija šećernom pastom ima mnoge konkretne prednosti u odnosu na depilaciju s voskom:

  • sastojci

dok se vosak sastoji od smole i sadrži umjetna bojila, konzervanse, razne kemikalije, što sve može uzrokovati neželjene reakcije i alergije na koži, šećerna pasta je u potpunosti prirodna, bez ikakvih konzervansa ili kemikalija. Samo šećer, med, voda, limun i možda ponekad eterično ulje.

  • bol

kako se vosak nanosi u smjeru rasta dlačica, a uklanja u suprotnom smjeru, te se vosak lijepi i za kožu, često uzrokuje veću bol. Depilacija šećernom pastom uklanja dlačice u smjeru rasta, što je manji stres za kožu i samim time manje boli. Isto tako šećerna pasta ne lijepi se za kožu već samo za dlačice, što isto doprinosi manjem osjećaju boli nego kod depilacije voskom.

  • temperatura

kod tretmana depilacije voskom dolazi do nanošenja toplog voska na kožu, što u slučaju da je vosak previše zagrijan, može dovesti do opeklina. Šećerna pasta zagrijava se samo u rukama na sobnoj temperaturi, te je zato pogodna za depilaciju kod osoba s proširenim venama, ispucalim kapilarama, psorijazom i općenito kod osoba s problematičnom i osjetljivom kožom.

  • duljina dlačica

za depilaciju šećernom pastom, dovoljno je dužina dlačica od samo 1 do 2 mm, dok je za depilaciju voskom potrebna puno veća dužina, što često nije praktično, pogotovo u vrijeme ljeta. Također nakon egipatske depilacije dlačice rastu sporije i rjeđe.

  • problematična koža

egipatska depilacija je moguća kod problematične kože i područja s proširenim venama, ispucalim kapilarama ili ekcemima, dok je depilacija voskom kod takve kože zabranjena. Dok depilacija voskom često uzrokuje pucanje i urastanje dlaka, šećerna pasta pomaže u uklanjanju uraslih dlačica.

  • higijena

Razne bakterije ne mogu preživjeti u šećernoj pasti, dok se u vosku mogu razmnožavati. Time je depilacija šećernom pastom čišća i zdravija.

  • uklanjanje

Šećerna pasta vrlo se lako uklanja običnom vodom, dok se za uklanjanje voska potrebni odstranjivači, ulja, vazelin, a i nakon toga koža često ostaje ljepljiva.

  • brazilska depilacija

Egipatska depilacija šećernom pastom prikladna je za sve dijelove tijela, a posebno za brazilsku depilaciju, jer u prirodna, za razliku od voska čiji sastojci baš i ne odgovaraju svakom tipu kože i dlačice. Izaziva puno manju bol i neugodu pri odstranjivanju dlačica, praktičnija je, a koža je glađa i baršunasta još dugo vremena nakon depilacije.

Foto: freedigitalphotos.net

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.