Bol nakon masaže?

U principu, ako je masaža izvedena na stručan i odgovarajući način bol se ne bi  trebala javljati ili može biti prisutna samo u obliku laganog muskulfibera, odnosno upale mišića. To se može dogoditi kada osoba nije bila duže vrijeme na masaži i/ili ako je fizički dosta neaktivna. Kako masažom stimuliramo mišiće i protok krvi kroz njih, ako mišići nisu navikli na takvo opterećenje može se javiti lagana upala. Slično kao i nakon vježbanja, ako je tijelo jedno vrijeme bilo neaktivno.

Ipak svaki pravi maser će znati postaviti prava pitanja i osjetiti mišiće pod sobom te na taj način prilagoditi tretman, tako da se mogućnost boli nakon masaže svede na najmanju moguću mjeru. Ponekad je moguće da će maser nakon masaže preporučiti andol, kako bi se izbjegla upala mišića. No kako sam ranije navela takvi slučajevi su rijetki kod pravilne masaže i sama bol nije jaka, niti ometa uobičajeni ciklus čovjeka.

Zašto dolazi do bolova nakon masaže

Ako netko ne dovoljno educiran i nestručan izvodi masažu, može se dogoditi da izazovu i tešku upale mišića, podljeve, pucanje kapilara, pa čak i ukočenost mišića. Odnosno izazove sve ono što bi masaža morala riješiti.

Ako već osjećate bol prilikom masaže, vrlo vjerojatno će te je osjećati i nakon. Obavezno kažite, ako vas boli i ako maser ne popusti, ili kaže da mora boliti, dignite se i otiđite, jer će vam vjerojatno izazvati težu upalu i otežati život nekoliko slijedećih dana.

Moguće da će takve nestručne masaže izazvati živac na reakciju, što može rezultirati i težim problemima.

Masaža zagreb

Oni koji ne znaju, često misle i djeluju na stegnuti mišić silom, smatrajući da ga se mora „razbiti“. To će, u većini slučajeva,  samo donijeti kontraefekt. Ponekad se mora djelovati na sami upaljeni mišić, ali nikada „na nož“ i preagresivno, čak i ako osoba to traži. Mišić je potrebno zagrijati i potaknuti cirkulaciju u njemu, a potom kada malo popusti rastegnuti ga i opustiti.

bol nakon masažeČak i ako je s tijelom sve u redu i ako se osoba samo želi opustiti, može doći do bolova nakon masaže, ako se masaža izvodi preagresivno. Zamislite da vas netko udari. Mjesto će vam poplaviti i boljet će vas nekoliko dana. Slično je i s masažom. Ako vas netko „laktari“ prilikom masaže, a vaše tijelo nije na adekvatan način pripremljeno i naviklo na to, možete zamisliti koliko će vas boljeti takav postupak.

Provjerite naše usluge.

Naše usluge

Kako postupiti kada vas boli nakon masaže.

Ovisno o stupnju boli, smanjite aktivnosti, ali nemojte potpuno biti neaktivni. Lagano se istežite, posebno pazeći na bolna područja. Možete toplim tušem lagano masirati upaljena područja što će potaknuti cirkulaciju. Pripremite toplu kupku s jednom šalicom epsomske (gorske) soli i ležite u kadi 20-40 minuta. Epsomska sol pomoći će ukloniti toksine iz tijela i smanjiti upalu mišića. Namažite se balzamom ili mašću gaveza, koji je odličan protiv ovakvih upala i podljeva. Pijte dovoljno tekućine da mišići budu hidratizirani. Izbjegavajte kavu i alkohol. Radije popijte čaj od kamilice, koji će vas opustiti.

U velikoj većini slučajeva ovi načini će vam uvelike olakšati bolove i ubrzati oporavak.

Foto: freedigitalphotos.net by stockimages & Ambro

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.