6 razloga za limfnu drenažu

Limfna masaža je nježna i lagana tehnika poticanja protoka limfe. Bazira se na laganim, ritmičnim i konstantnim pokretima, samo dotičući kožu gotovo bez ikakvog pritiska. S obzirom na tehniku izvođenja limfne drenaže klijentu se može činiti da nema nikakvog učinka niti smisla, ali nakon nekoliko sesija učinci će biti vidljivi. Limfna drenaža masaža bi za svoj puni učinak trebala trajati barem sat vremena.

Za razliku od krvi, limfu ne pumpa srce te se zato sporo kreće stimulirana kontrakcijom mišića. Limfa je bjelkasta tekućina koja teče kroz tijelo putem limfnih žila prikupljajući otpad i toksine koji se ne mogu apsorbirati kroz kapilare. Limfa se čisti na određenim točkama koje zovemo limfni čvorovi. Ti čvorovi se nalaze u predjelu prepona, pazuha i vrata.

Masaža počinje od vrata prema ušima. Potom od središta lica prema bočnim područjima, završavajući laganim pritiskom na upi i sljepoočnice. Na kraju obrađujemo od čela prema vratu. Kod ruku i šaka, povremeno moramo raditi pritisak na područje pazuha. Uvijek uzlazno prema srcu. Kod nogu moram raditi lagani i isprekidani pritisak na prepone i od koljena prema bedrima. Također od gležnjeva kroz cijelo stopalo, radeći pokrete palcem i kažiprstom. Masaža se završava u ingvinalnom području.

Zdravstvene prednosti limfne drenaže:

1. Pomaže protiv celulita.

Najbolje djeluje u početnim fazama pojave celulita, ali je učinkovita i kasnije. Celulit se pojavljuje kada se masne naslage komprimiraju limfne žile, otežavajući normalni protok limfe. Ako se ne reagira, tkivo se počinje puniti toksinima i tekućinama, a masne naslage se teže okreću i stvara se “narančina kora”. Kada je celulit u početnoj fazi, lakše je aktivirati protok o odvod nakupljenih toksina o otpadnih tvari te riješiti problem. Ako se krene na vrijeme, obično se može, u roku od tri mjeseca, doći do zadovoljavajućih rezultata.

2. Otečena, teška i edematozna stopala

Limfni tok ide s rubova udova do njihovih središta. Ako se prekine taj tok, limfna pada prema dolje, zbog gravitacije. Tako preplavljuje tkivo i stopala otiču. Limfna drenaža pomaže da limfa nastavi svoj tok prema gore. Obično se može problem riješiti u 3 – 4 tjedna. Ako se problem kronični, onda će liječnik pripisati učestalost limfne drenaže.

3. Trudnoća i PMS sindrom.

6 dobrobiti limfne drenazeU oba slučaja limfna drenaža će pomoći u odvodnji otpadnih tvari iz tijela. Hormonske promjena tijekom trudnoće, mogu uzrokovati zadržavanje tekućine i smanjenje tonusa vena i limfnih žila. Drenaža se može započeti nakon prvog tromjesečja trudnoće te primjenjivati do poroda. Također je učinkovita protiv oteknuća, koje mnoge žene dožive nekoliko dana prije menstruacije.

4. Ožiljci

Ako se tijekom procesa nastanka ožiljka na rani akumulira intersticijska tekućina, može se formirati edem. To se zove hipertrofični ožiljak. Limfna drenaža ima pozitivan učinak na ožiljak, čak i kod starijih. Aktivira limfocite koji sudjeluju u rekonstrukciji tkiva.

5. Akne i rozaceja

Akne su, zapravo, upala kože. Popraćena je tekućinom koja se zadržava među stanicama kože. Depurativni i drenirajući učinak limfne drenaže postupno smanjuje upalu i edeme, što pogoduje bržem oporavku.

Rozaceja nastaje kao posljedica promjene periferne cirkulacije u licu. Manifestira se na obrazima, nosu i bradi. Vremenom se crvenilo može pretvoriti u trajno. Ako je rozaceja u početnoj fazi, drenaža može popraviti stanje. Ako je u poodmakloj fazi, onda drenaža samo poboljšava izgled kože, smanjujući simptome. 15 sesija limfne drenaža može postići čak i potpuno izlječenje, ako je stanje u početnoj fazi.

6. Nakon operacije

Limfna drenaža se često preporučuje nakon operacija. Pogotovo estetskih. Učinkovita je u uklanjanju edema i hematoma i poticanju regeneracije tkiva nakon operacije. No vrlo je preporučljivo ne samo tretirati drenažom nakon operacije, već i nekih mjesec dana prije. Pogoduje uklanjanju tekućina i toksina iz tijela. Potiče sposobnost stanica na obnavljanje.

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

Komentari su zatvoreni