5 netočnih mitova o vježbanju

Zima je oduvijek bila period slabijeg kretanja i kaloričnije prehrane. Kad se samo sjetimo što nas čeka oko Božića i Nove godine, bit će sve jasno. Po ljeti je bolji izbor voća i povrća, više provodima vremena na zraku i u kretanju, tako da je lakše održavati tjelesnu težinu po ljeti. Za sve koji žele održavati liniju i po zimi evo nekoliko uobičajenih mitova o vježbanju, što će pomoći pri učinkovitijem treningu.

1. Od vježbanja smo gladniji

Ovo je jedno od najuobičajenijih krivih shvaćanja. Općenito mišljenje je da ako ste vježbanjem sagorjeli stotine kalorija da će te nakon vježbanja više jesti, jer će te biti gladniji. Ipak istraživanja su pokazala da je ovo samo mit i da vježbanje nema nikakav utjecaj na potrebu za hranom. Tu su iznimka profesionalni sportaši koji treniraju više od 2 sata dnevno, ali pri normalnim i umjerenim naporima ne povećava se glad. Štaviše, istraživanje pokazuje da vježbe često i potiskuju glad.

2. Hodanje je manje učinkovito nego trčanje

Ako trčite pola sata, više ćete sagorjeti kalorija nego ako hodate isto vrijeme, ali ako pređete istu udaljenost tračajući i hodajući sagorjet ćete jednaki broj kalorija. Doduše za hodanje će trebati više vremena, ali istraživanja su ionako pokazala da je važnija duljina treninga od intenziteta.

3. Nije bitno u koje vrijeme se trenira

U slučaju da samo šetate ili hodate, tada zbilja nije bitno u koje vrijeme to radite, samo da to radite. Ipak, ako ste u potrazi za najkvalitetnijim treningom, onda je najbolje vrijeme kasno poslijepodne. U to vrijeme je tjelesna temperatura najviša, mišići su topli i snaga je na vrhuncu.

4. Izvor kalorija je nebitan

zdrava hrana

Još jedno uobičajeno mišljenje da su kalorije kalorije. No postoje određene razlike, i ponekad su neke kalorije poželjnije od drugih. Tako recimo neke namirnice trebaju više energije za žvakanje i probavu, dok druge manje i brže se apsorbiraju. Također različite vrste hrane imaju drugačije djelovanje na razinu šećera u krvi. Tako neke namirnice (rafinirani ugljikohidrati) jako podižu razinu šećera u krvi, što potiče skladištenje masti, kao i glad. S druge strane vlaknasta hrana manje podiže šećer. Na kraju namirnice bogate vodom prije ispunjavaju trbuh s puno manje kalorija, tako da ćete se od takve hrane puno prije zasititi.

5. Ako želimo održati izgubljenu težinu dijeta će biti dovoljna

Moguće je u kratkome roku izgubiti kilograme dijetom, ali tjelovježba je ono što zauvijek odstranjuje salo iz organizma. Vježbanje sagorijeva kalorije i gradi mišiće koji zauzimaju manje mjesta nego salo, a također traži više kalorija za održavanje nego masno tkivo. Znači što je veća mišićna masa, veća je potrošnja kalorija. Neka istraživanja su pokazala da ako usporedimo ne dulji rok smanjenje unosa kalorija ili kontinuirano vježbanje, vježbe će pokazati bolje rezultate.

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

Komentari su zatvoreni