VRSTE MASAŽA I RAZLIKE MEĐU NJIMA

Postoje razne vrste masaža i mnoge bune termini poput relaksirajuće, klasične, medicinske, sportske, aroma, te nisu sigurni kakva je masaža za koga i koja bi bila najbolja za njih.

U sljedećem tekstu pokušat ću ukratko objasniti razne tehnike masaža, te koja je masaža za što i za koga. U nekim sljedećim postovima ću se više baviti svakom tehnikom posebno i probati puno detaljnije objasniti pojedinu masažu, dok ću se ovdje držati osnova.

Najčešći termini koji se koriste u masažama su: medicinska, sportska, relaksirajuća (opuštajuća), klasična i limfna drenaža. Mogli bi još spomenuti i anticelulitnu masažu, ali oko nje nema baš nedoumica, osim upozorenja da nestručni maser može ostaviti ozbiljne posljedica obavljajući anticelulitnu masažu. Ako ste ikada dobili modrice od anticelulitne masaže, onda znajte da je ta osoba nestručna i bježite što dalje od nje. Postoje još i aroma masaže, tajlandske masaže, limfna drenaža, masaže s čokoladom i druge.

Ovim tekstom dohvatit ću se najčešćih masaža s kojima se srećemo kod nas, i izbjegavat ću one, takozvane trendovske masaže, koje zbog „egzotičnog“ imena koštaju dva ili tri puta više od ozbiljnih i pravih tehnika, pa krenimo.

Klasična masaža

ID-100120651

Najčešće spominjana masaža, ali većinom ju se miješa s relaksirajućom masažom, tako da često možete vidjeti u ponudi salon i „relaksirajuća (klasična) masaža“, što nije u potpunosti točno. Dok je relaksirajuća masaža najznačajnija masaža za otklanjanje stresa, najveća značajka klasične masaža je poboljšanje cirkulacije. Mogli bi reći da je po intenzivnosti negdje između relaksirajuće i sportske masaže.

Klasična masaža dovodi do osjećaja opuštenosti i ugode i posjeduje opće smirujuće djelovanje. Često se koristi i kod sportaša, kao zagrijavajuću tehniku i pripremu osobe za jače tehnike, odnosno za sportsku masažu. Odlična je za opuštanje napetosti u mišićima i vraćanje energije nakon ozljeda.

Ovom tehnikom temperatura tijela se povisuje za 2-3 stupnja, dolazi do poboljšanja cirkulacije, ne samo u površinskim dijelovima, već i na potkožno tkivo i mišiće, te dolazi do hiperemije tih dijelova. Poboljšava se opskrba kisikom i hranjivim tvarima, te se pojačava izlučivanje vode iz tijela i stimulira imunitet.

Zainteresirani ste za klasičnu masažu?

Saznajte više

Relaksirajuća masaža

ID-100221373

Za razliku od klasične, s kojom ju se često miješa, relaksirajuća masaža je izuzetno nježna, namijenjena prvenstveno smanjenju stresa. Kod relaksirajuće masaže vrlo je važan i sami ambijent u prostoriji. Doduše i kod drugih oblika masaže jest važna atmosfera, ali kod relaksirajuće masaže ona je jedan od ključnih čimbenika. Nježno svijetlo, mirisne svijeće, eterična ulja ili štapići, tiha opuštajuća glazba uvode vas u savršen trenutak opuštanja i mjesta koje ne poznaje stres.

Osim samog opuštanja i relaksacije cilj je i regeneracija, uspostavljanje pravilnog balansa i toka energije u organizmu. Za razliku od medicinske, sportske ili klasične masaže, ova tehnika nije intenzivna već pokretima opuštamo cijelo tijelo i um.

Nježnim i laganim pokretima, krajnji je cilj ove vrste masaže dovesti osobu u stanje spavanja. Pa ako ste za spavanac, ili imate problema s nesanicom, onda je ova tehnika za vas.

Primjer izvođenja relaksirajuće ili opuštajuće masaže

Medicinska masaža

ID-100120650

Jedna je od najučinkovitijih metoda koja je prvenstveno namijenjena rješavanju raznih fizičkih komplikacija, od bolova u vratu i leđima, trncima u rukama, problema s kralježnicom, upalom mišića i živaca, glavobolja, migrena, istegnuća, stanja nakon operacija i ozljeda, dišnih problema i slično. Neophodna za uspješno i potpuno prirodno liječenje išijasa.

Masaža ima cilj liječenja ili ublažavanja bolnih stanja, što se postiže intenziviranjem kapilarne cirkulacije tretiranog područja, boljom opskrbom kisikom, ubrzanjem metabolizma, smanjenjem mišićnog tonusa, itd…

Intezitet zahvata je prilagođen bolnom mjestu i potrebno je veliko iskustvo i predanost za uspješno obavljanje ove tehnike.

Često ćemo od školovanih fizioterapeuta čuti da samo oni mogu kvalitetno izvoditi medicinsku masažu, ali istina je da se u svome školovanju za fizioterapeuta, školuju prvenstveno za pružanje rehabilitacije od ozljeda i/ili operacija. Osobno smatram da je prije svega važna volja za pomoći drugima, redovno se educirati, usavršavati i biti predan svojem pozivu, što dokazuje i velik broj mojih klijenata koji su došli s terapija od fizioterapeuta.

Samo da još napomenem da se često nakon ovog tretmana može primijetiti poboljšanje raspoloženja, samopouzdanja i smanjenja tjeskobe i depresije. To se može pripisati rezultatu smanjenja fizičkih simptoma i boli, a može biti povezano i sa smanjenom napetošću.

Primjer izvođenja tehnike medicinske masaže vrata

Zainteresirani ste za medicinsku masažu?

Saznajte više

Sportska masaža

ID-10084708

Kako sam naziv kaže ova je tehnika namijenjena sportašima. Sportska masaža ima jedan primarni cilj – ubrzati oporavak mišića od fizičkog napora. To čini koristeći smanjenje mišićnog tonusa, koji se prirodno povećava unutar treninga, te poboljšanje cirkulacije, naročito one kapilarne.

Za razliku od uobičajenog mišljenja, ova tehnika ne mora nužno biti izrazito jakog intenziteta, nego se fokus stavlja na individualne potrebe sportaša na kojem se primjenjuje masaža. Kako se tijekom izvođenja vježbi u mišićima događaju mikro-traume mišićnih vlakana, koja dovode do upala i bolova, sportska masaža je najbolji način ubrzavanja oporavka mišića.

Sportska masaža nakon aktivnosti pridonosi uklanjanju štetnih tvari iz organizma, te svojim učinkom relaksacije mišića i smanjenjem količine mliječne kiseline u tijelu, doprinosi bržem oporavku nakon sportski aktivnosti. Ovom tehnikom mogu se sanirati manje ozljede mišićnog tkiva, ali i prevenirati moguće ozljede. Kako se masažom pospješuje dotok krvi u mišićno tkivo, potiče se izmjena tvari, te brža apsorpcija hranjivih tvari potrebnih za brži oporavak mišića nakon treninga. Sportskom masažom prije treninga (u kombinaciji s klasičnom) zagrijavaju se mišići i pripremaju se za fizičke napore, i tako se značajno smanjuju mogućnosti ozljeda.

Ova tehnika se može primjenjivati uobičajeno ili sustavno, što znači redovito ili nekoliko puta na tjedan poslije samoga treninga, ili sporadično, kada sportaš osjeti potrebu.

Želite na sportsku masažu u Studio Silvija?

Saznajte više

Limfna drenaža

ID-100120626

Izuzetno teška i komplicirana tehnika, vrlo sporih i ciljanih pokreta. Izvodi se pokretima s blagim pritiskom na kožu. Treba naglasiti da to nije masaža mišića, već vrlo specifičan postupak kojim se ispire i obnavlja tečnost u organizmu i koji treba dobro poznavati i pravilno provoditi da bi se ostvarila korist za cijeli organizam.

Namijenjena je povećanju cirkulacije limfe, venske cirkulacije, detoksikaciji i izbacivanju viška tečnosti. Preporučuje se osobama s proširenim venama i kapilarama, uspješno otklanja simptome „teških nogu“, također vrlo uspješna tehnika u borbi protiv celulita.

Limfna drenaža posebno se preporučuje u postoperativnom razdoblju i značajno ubrzava oporavak cijelog organizma. Naime nakon operativnog zahvata dolazi do nakupljanja viška tekućine u veznom tkivu i drenaža je pritom nužna za poboljšanje opskrbe stanica kisikom, uklanjanje otpadnih tvari, te dotok hranjivih tvari krvlju. Uspješna kod problema migrena, reumatskih oboljenja, sportskih ozljeda, stresa i napetosti te cijelog spektra tegoba modernog načina života.

Traje 30-90 minuta, ovisno o dijagnozi i području koje se tretira, te bi je trebalo izvoditi nekoliko puta tjedno ili u striktno određenim razmacima da bi se vidio učinak drenaže. Uz drenažu bilo bi poželjno izvoditi i određene cirkulatorne vježbe.

Trebate limfnu drenažu?

Saznajte više

Anticelulitna masaža

Najuspješnija tehnika za rješavanje celulita, ali samo onda ako je izvodi stručna osoba. Ova masaža ne smije biti jako bolna i NIKAKO ne smije ostaviti modrice. Kako sam već prije rekla, ako vam je ovaj tretman ostavi modrice, onda znate da ta osoba nije stručna.

Kod anticelulitne masaže koriste se razni pokreti (glađenje, gnječenje, pinch, trljanje) koji ne smiju biti bolni uz tendenciju kretanja prema srcu kako bi se stimulirao odvod limfe koji završava kod srca. Ova tehnika je vrlo učinkovita i kod toniziranja, veće čvrstoće i sjaja kože i poboljšavanje cirkulacije.

Potrebno je više odlazaka na masažu, pa i 10tak puta, te kada se postignu dobri rezultati učinkovitost traje jedno vrijeme, ali da bi se takvo stanje održalo, neophodno je nastaviti s masažom da se celulit ne bi vratio. Vrlo je važno napomenuti da nestručni maser može prouzročiti pucanje kapilara, pa čak i trombozu, tako da je vrlo važno provjeriti stručnost osobe koja obavlja masažu.

Osobe s proširenim venama ne bi se smjele podvrgavati ovoj tehnici. Razgovarajte s maserom, ako vam ne zna objasniti o čemu se radi u ovoj tehnici, ne stavljate joj se pod ruke.

 

 

Kako se pravilno izvodi anticelulitna masaža

Želite masažu protiv celulita?

Saznajte više

Masaža s čokoladom

cokolada

Ova masaža je samo jedan oblik relaksirajuće masaže, samo što se, kako i samo ime kaže, izvodi s čokoladom. Zbog svog iznimnog kemijskog sastava, čokolada djeluje na kožu gotovo euforično kao i na mozak. Čokolada potiče proizvodnju kolagena i elastina, koji daje koži potrebnu čvrstoću i napetost.

Miris čokolade potiče lučenje serotonina, prirodnog antidepresiva i endorfina, hormona koji se stvara tijekom tjelesne aktivnost, a zaslužan je za osjećaj sreće i zadovoljstva. Upravo iz tih razloga ova vrsta masaže idealna je za osobe koje pate od simptoma depresije i/ili anksioznosti odnosno tjeskobe.

Mogli bi reći da je masaža s čokoladom relaksirajuća masaža na kvadrat, a možda i na treću. Nešto je skuplja, iz razloga što je i sama čokolada puno skuplja nego redovna krema i ulje, ali svi koji su probali slažu se da vrijedi.

Napravite sami svoju čokoladnu kremu za masažu.

Više o čokoladnoj masaži u Studiu Silvija.

Saznajte više

Aromamasaža

ID-100194862

Aromamasaža predstavlja jedan od oblika aromaterapije. Ta metoda kombinira fizičke i emocionalne učinke nježne masaže s ljekovitim i psihoterapijskim značajkama esencija biljaka. Eterična ulja harmoniziraju, stimuliraju i umiruju organizam istovremeno djelujući na sve sustave i organe s narušenom ravnotežom.

Klasična ručna masaža cijelog tijela u kojoj se koriste eterična ulja poboljšat će raspoloženje, umiriti duh i olakšati tjelesne tegobe. Aromatične molekule eteričnih ulja, ukoliko ih apliciramo na tijelo, upit će se u krvotok što pomaže smanjiti unutarnju kiselost, uklanja teške metale i neprobavljivu hranu koja truje našu krv. Eterična ulja dovode kisik u stanice te balansiraju endokrini sustav. Njihovo snažno djelovanje i ugodan miris utječu na raspoloženje, osjećaje, razmišljanja i koncentraciju.

Osobno ne izvodim ove vrste masaže, jer nisam aromaterapeut, no kako imam prijateljicu koja jest znam da je potrebno veliko znanje prilikom miješanja eteričnih ulja, da bi se dobila savršena individualna kombinacija za svaku osobu.

Nakon što smo prošli najčešće i najuobičajenije tehnike masaža, sada ćemo se malo posvetiti i drugim, ne tako čestim, oblicima masaža. Neke od sljedećih masaža su zbog svoje kompliciranosti i rijetkosti vrlo skupe. Kako ove masaže ne izvodim, probat ću ukratko što bolje opisati svaku tehniku, dok ću se u nekim sljedećim postovima pozabaviti svakom tehnikom posebno.

Hot Stone masaža (Masaža vulkanskim kamenjem)

ID-100228113

Ova tehnika se izvodi tako da se toplo kamenje poreda po tijelu da bi se ono opustilo i regeneriralo. Za ovu masažu koristi se bazaltno kamenje vulkanskog podrijetla. Pronalazi se u vodi ili presušenim koritima rijeka. Bazaltno kamenje vrlo je visokog specifičnog toplinskog kapaciteta te polagano otpušta toplinu za vrijeme tretmana. Također se, mišiće i ligamente, može masirati samim kamenjem, jer je zbog stoljetnog djelovanja vode zaobljeno i glatko. Ova tehnika je odlična za detoksikaciju, izbacivanje štetnih tvari iz organizma, protiv stresa i napetosti, reumatskih problema, nesanice, PMS-a.

Ova tehnika nije namijenjena trudnicama, srčanim bolesnicima i osobama s visokim tlakom, pa ako ste u toj skupini nemojte izabrati ovu tehniku.

 

Shiatsu masaža

ID-454545

Sama riječ Shiatsu znači pritisak prstom. Ova tehnika utemeljena je na tradicionalnoj dalekoistočnoj medicini i filozofiji, staroj više od 5.000 godina.

Maser nizom pritisaka akupunkturnih točaka djeluje na nivo ispod kože i mišića na unutarnje organe. Pritiskom svake točke poboljšava se protok energije i tijelo se vraća u balans. Stimulira se protok životne energije tzv. Chi, te se stimulira samo-iscjeljenje. Izvodi se preko odjeće, i jedna je od rijetkih metoda koja se primjenjuje na strunjačama radi bolje ugode i učinka. Vrlo komplicirana tehnika, i prije podvrgavanju ovoj vrsti masaže dobro se raspitajte o kvalifikacijama terapeuta. Obavezan je razgovor i pregled klijenta, kao i postavljanje dijagnoze od strane masera.

Primarni cilj cijelog tretmana je uspostavljanje protoka u tijelu i stvaranje balansa, a povoljno djeluje na stres, migrenu, bol u leđima, gojaznost, kronični umor.

Tajlandska masaža

ID-7878787

Tehnika starija više od 2.500 godina, koja se vrlo često pogrešno objašnjava i miješa s drugim egzotičnim vrstama masaže. U jednom sam salonu čak vidjela ponudu za „tajanstvenu Tajlandsku masažu svilenom maramom“, što mene baš i ne asocira na jednu kompliciranu i ozbiljnu metodu, kakva Tajlandska masaža i jest. Da ne govorimo da svilena marama nema nikakve veze s ovom tehnikom. Jedan od opisa ove masaže je i Yoga masaža.

Maser koristi palčeve svoje ruke, podlaktice i noge istovremeno kombinirajući rastezanje, ljuljanje i položaje karakteristične za yogu. Ova masaža je spoj raznih tehnika usmjerenih na cijelo tijelo. Prije svega Indijske yoge, kineske akupunkture i japanske Shiatsu masaže. Bazirana je na temelju deset najvažnijih energetskih kanala koji protiću kroz cijelo tijelo. Jednako kao i kod shiatsu masaže izvodi se preko odjeće, s preporukom da je to uvijek odjeća od prirodnih vlakana. Ima jedna zanimljivost da se kod muškaraca prvo radi desna strana, a kod žena lijeva.

Sama bit tajlandske masaže je dovesti tijelo, um i duh u stanje ravnoteže i harmonije koja je važna za samo-iscjeljenje. Zapravo dovesti u stanje u kakvo vas dovodi yoga, koja i jest sastavni dio izvedbe ove tehnike.

 

Refleksologija

ID-10070498

Masaža stopala, pri čemu se pritišću određene točke kojima se stimulira rad unutrašnjih organa. Refleksolozi smatraju da postoji 10 kanala koji počinju, odnosno završavaju u nožnim prstima. Svaki je kanal povezan s određenom zonom tijela i s organima. Opipavanjem stopala može se otkriti koji su energetski kanali blokirani, pa masažom ponovo uspostaviti ravnotežu toka energije.

Pobornici ove tehnike smatraju da se stimuliranjem organa preko točaka na stopalima bez ikakvih lijekova odstranjuju nakupine otpadnih tvari, kongestije i začepljenja energetski prolaza, poboljšava se protok krvi i funkcije žlijezde, te relaksira cijeli organizam.

Primjenjuje se za liječenje skoro svih organa, kao i kod sportskih povreda, bolova u leđima, vratu i ramenima, bolova u želucu i nadutosti, menstrualnih bolova, glavobolje, kroničnog umora, stresa, depresije, tjeskobe, astme, bronhitisa, upale sinusa, visokog krvnog tlaka, poremećaja cirkulacije…

Ako ste ozbiljno bolesni, trudni ili uzimate lijekove, porazgovarajte s maserom prije terapije. Određena stanja poput gihta, čireva na stopalima, krvnih ugrušaka zahtijevaju odobrenje liječnika.

Kraljevska masaža

ID-848595222

Kako su za ovu tehniku potrebna dva masera, odnosno četiri ruke, od tuda (vjerojatno) i naziv kraljevska masaža.

Istovremeno masiraju dva masera od kojih jedan kreira pokrete, a drugi ga prati. Tako se postiže balans protoka tečnosti u organizmu i istovremeno opuštanje obje strane tijela.

Ova masaža objedinjuje relaksirajuću, shiatsu, aroma, anticelulitnu masažu. Vrlo uspješna tehnika za detoksikaciju, opuštanje i uklanjanje stresa te vraćanje harmonije tijela. Također dobra i u borbi protiv celulita. Oba masera moraju biti savršeno koordinirani i uigrani, da bi efekt bio potpun. Vrlo često sam izvodila ovu vrstu masažu i zato točno znam da je uigranost od vitalne važnosti za potpuni uspjeh ove tehnike.

Naravno da je skuplja od redovne masaže, jer je izvode dvoje masera, ali i osjećaj je dvostruk, tako da se osjećate koda ste doživjeli dvije masaže u jednom tretmanu. Prepuštanje iskusnim i sinkroniziranim maserima, garantira jedno nezaboravno iskustvo za vaše tijelo.

Ayurveda masaža

ID-78786666

Vjerojatno najmanje poznata tehnika od svih ovdje nabrojanih. Zasnovana je na indijskoj medicini, zapravo Ayurveda jest tradicionalna indijska medicina i smatra se najstarijom medicinskom tradicijom.

Slično kao i kod Kraljevske masaže, ovu izvode dva masera. Ne moram posebno naglašavati da je ovdje potrebno specifično znanje i da je ne može baš svaka osoba uspješno naučiti i izvoditi.

Maser prije same masaže mora prepoznati pojedini tip osobe i njezino stanje, te prema tome provoditi masažu. Po ayurvedskoj filozofiji postoje tri konstitucije pacijenta koje se uzimaju u obzir prije tretmana – vata, pitta i kapha. Osnovne karakteristike vatte su suha, hladna, lagana, neravnomjerna, pokretljiva i razrijeđena, pitte su masna, vruća, lagana, žestoka, tečna i žitka, a kaphe masna, hladna, teška, ustaljena, gusta i zbijena.

Sama masaža se izvodi sporo i nježno, nema pritiska, s toplim sezamovim ili maslinovim uljem. Maseri moraju biti savršeno sinkronizirani. Ovdje se poštuje praksa da ženski maseri rade žene, dok muški rade muške. Prvenstveno namijenjena potpunom opuštanju i oslobađanju od stresa, kao i detoksikaciji organizma. Povoljno djeluje na prevenciji opadanje kose, nesanice, migrene, ispravljanje bora, te pročišćenje kože i cijelog organizma.

Pomaže probavnom sustavu da održava pravilnu ravnotežu i cirkulaciju tjelesnih plinova, pobuđuje duboki san, povećava apetit i generalno uljepšava život. Razlikujemo masaže glave i tijela. Masaža glave traje 10-15 minuta, dok tijela do sat i 30 minuta. Za potpuni efekt najbolje je uraditi 7 masaža u nizu.

O ovoj tehnici i Ayurveda tradiciji bi se moglo napisati nekoliko knjiga, pa ću se u jednom od sljedećih postova detaljnije pozabaviti ovom izuzetno zanimljivom masažom i samom medicinskom tradicijom.

Eto, to je ukratko to. Nadam se da ste naučili nešto novo, i voljela bi da komentirate i možda ukažete na nešto što sam ispustila ili krivo navela, tako da i ja nešto novo naučim.

Foto: freedigitalphotos.net

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

2 comments

[…] Ostale vrste masaže. […]

[…] je napomenuti da individualni učinci masaže mogu varirati ovisno o vrsti masaže, trajanju tretmana, tehnici koja se koristi i individualnim potrebama […]

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.