VODIČ ZA ZDRAVA LEĐA

Dobro držanje, vježba i zdrav način života su, vjerovali ili ne, najvažniji čimbenici u izbjegavanju problema s kralježnicom. Možda ponekad može biti teško unijeti potrebne promjene u način života, da bi se smanjili i izbjegli bolovi i problemi u kralježnici, ali ne brinite jer donosim nekoliko savjeta koji će vas usmjeriti na put bez boli u leđima.

POPRAVITE DRŽANJE

Dobro držanje je očiti faktor u prevenciji problema u kralježnici, ali popraviti držanje nije baš tako jednostavno kako bi se moglo činiti. Naviku lošeg držanja je teško promijeniti, ali ovih nekoliko natuknica će vam pomoći u tome.

1. Slušajte svoju majku!

 Vjerojatno se kolutali očima kada vam je majka u djetinjstvu govorila da sjedite uspravno, ali bila je u pravu. Pogrbljenost uzrokuje dodatnu težinu na vašu kralježnicu, pa mišići i ligamenti u vašim leđima moraju podnijeti dodatni napor. Većina nas je previše pogrbljena za stolom, kompjuterom ili telefonom. Ako sjedite uspravno izbjeći ćete taj dodatni pritisak na vaše mišiće.

2. „Rolajte“ do boljeg držanja

Trebate pomoći pri popravljanju vašeg držanja? Rolanje ramenima je odličan način za popraviti držanje i to, bez problema, možete raditi dok sjedite za svojim stolom. Sve što trebate učini je da polako dignete ramena brojeći do pet i potom ih polako spustite ponovo brojeći do pet. Na kraju stisnite lopatice kao da ih pokušavate međusobno dotaknuti i zadržite takav položaj pet sekundi. Ponovite najmanje 7 puta, a cilj je učiniti što više do 50 tokom dana.

3. Pazite da vas visoke pete ne ozljede

Nažalost, mnogo toga što je „moderno“ može nauditi vašoj kralježnici. Visoke potpetice tjeraju tijelo da se nagne naprijed pomičući kralježnicu iz njenog prirodnog oblika. Neće vam biti bolje niti u ravnim cipelama tipa Uggsica, japanki ili balerinki. Cipele definitivno utječu na način vašeg hoda a samim time i na vaše držanje. Također bilo bi se dobro odlučiti za torbu koju možete nositi poprečno preko tijela tako da pravilno rasporedite njenu težinu da vam se kralježnica ne svija u jednu stranu. Ako ipak ne možete odustati od nošenja prevelikih torbi na ramenu, onda je barem često prebacujte s jednog ramena na drugo.

VJEŽBAJTE NA PRAVILAN NAČIN

Može biti teško motivirati se na redovnu tjelovježbu. Ključ za hvatanje redovnog ritma tjelovježbe je da odaberete vježbe koje odgovaraju vašim potrebama i daju rezultate kakve želite. Na taj će te način, vjerojatno,duže vrijeme držati redovni ritam.

1. Vježbanje prilikom putovanja?  Da, moguće je, i  ne treba vam teretana

U svom svakodnevnom životu mnoge stvari radite istovremeno, pa zašto ne bi to ubacili i u tjelovježbu. Cilj je da se odaberu vježbe koje iziskuju rad više grupa mišića u isto vrijeme. Odlični primjeri su zidni čučnjevi (rađenje čučnjeva naslonjeni na zid) ili most. Pravilne vježbe ojačati će kralježnicu, i mišiće koje podupiru vaša leđa. Sve što trebate je nekoliko minuta na dan i malo prostora.

2. Niste baš za intezivne vježbe? Nema problema, joga ili vježbe istezanja mogu biti vaš izbor.

Joga

Ponekad, sve što trebate je malo usporiti i istegnuti se. Pravilno istezanje vrata, ramena i leđa može vam pomoći u oslobađanju napetosti koja uzrokuje bolove u leđima. Istezanje kukova, glutesa, tetiva također može učiniti čuda za vaš donji dio leđa. Ako vam je uz bolove u leđima imate i veliki stres, onda  dajte šansu jogi. Nekako se čini da je joga popularnija kod žena, ali ima i mnogo poznatih vrhunskih muških sportaša koji prakticiraju jogu. Ako  joga pomaže jednom od najboljih svjetskih košarkaša LeBron Jamesu, onda bi mogla pomoći i vama.

3. Znajte što NE činiti

Tjelovježba će vam pomoći ako imate sklonost bolovima u leđima, ali samo ako se radi na ispravan način. S druge strane, ako krivo izvodite vježbe možete itekako pogoršati problem. Trbušnjaci, dizanje nogu u ležećem položaju, pokušaj da si dotaknete nožne prste u stajaćem položaju, podizanje tereta preko glave i vrlo intezivne vježbe mogu vam pogoršati vaše bolove u leđima, tako da je najbolje pronaći alternative za takve vježbe.

BUDITE ZDRAVIJI

Vaše svakodnevne navike mogu biti veliki rizik za bolesti vaše kralježnice. Loša prehrana, nedostatak sna, sjedilački način života može doprinijeti bolovima u leđima. Slijedeće natuknice olakšati će vam da postanete zdraviji.

1. Usporite. Nekoliko promjena koje će vas vratiti na pravi put.

Idite stepenicama umjesto liftom. Parkirajte svoj auto malo dalje. Malo se istežite dok gledate televiziju, umjesto da samo sjedite. Zamijenite punomasno mlijeko s onim manje od 2% mliječne masti. Umjesto kave, pijte vodu. Umjesto kupovnog soka, pojedite svježe voće. Ubacite redovni odlazak na masažu u vašu tjednu ili mjesečnu rutinu. Ne samo da će vam pomoći kod bolova u leđima, već i kod niza drugih zdravstvenih problema. Ništa od ovoga ne treba puno truda, ali sve te male pozitivne promjene motivirati će vas da učiniti i više za svoje zdravlje.

Zdrava prehrana2. Najbolji način za izbjeći nezdravu hranu. Držite ih izvan dohvata ruke.

Morate imati pravilnu prehranu kako bi dobili vitamine, minirale i hranjive tvari koje vaše tijelo treba da bi održavalo vaše kosti, mišiće i diskove u kralježnici. Ponekad je teško pravilno izabrati hranu, ali ako vam loša i nezdrava hrana nije dostupna, manje je vjerojatno da će te posegnuti za njom kada ste gladni. Zato pripremite zalihe zdrave hrane i zdravih grickalica. Planirajte svoj jelovnik za cijeli tjedan. Pijte puno vode, jer dehidracija može uzrokovati niz zdravstvenih problema, uključujući i bolove u leđima.

3. Pazite na vaš madrac

Ne odgovarajući madrac prouzročiti će vam bolove u leđima i poremetiti san što može dovesti do smanjenja praga tolerancije na bol. Madrac sa pravom ravnotežom mekoće i čvrstoće poduprijet će vaša leđa i popraviti kvalitetu sna. Ako je vaš madrac stariji od 10 godina, možda je vrijeme za novi. Isprobajte više madraca i izaberite onaj koji je po vašoj mjeri. Ne gledajte samo brendirana imena, jer to što je neki madrac poznat kao „preporučeni“ ne znači da je preporučeni za vas. Najvažnije je da madrac podupire vašu kralježnicu uzduž svojih prirodnih oblina i da vam je udoban.

Ako imate dodatnih pitanja, komentirajte članak, obratite nam se putem kontakt obrasca ili telefona.

foto: freedigitalphotos.net

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.