Što ako masaža boli?

Smije li masaža biti bolna?

U principu masaža ne bi smjela bili bolna niti stvarati neugodu, ali ponekad nije tako.

Gledajući ovako, ako je mišić napet i/ili upaljen i već vas boli kada dođete na masažu, može se dogoditi da tijekom masaže osjetite bol. Zašto? Samim dodirom upaljenog mišića osjetiti ćete bol. Kod takvih situacija treba bit posebno oprezan. Mnogi „maseri“ tu griješe i kreću na takve upale sa stavom „klin se klinom izbija“ te upaljena mjesta napadaju laktovima, jakim pritiskom i sličnim „tehnikama“ pokušavajući „razbiti“ upalu. Ne ide to baš tako.

Mišić se mora postepeno zagrijati i prokrviti da bi se opustio. Masaža se mora izvoditi punim dlanom, a ne laktarenjem. Nestručne tehnike „klin se klinom izbija“ samo će pogoršati upalu i cjelokupno stanje. Vjerojatno dovesti i do povećane temperature, a u ekstremnijim slučajevima i ozbiljne zdrastvene posljedica.

Moj stav je, da ako ste došli u moj Salon i boli vas, zašto da vam ja priuštim dodatnu bol? To neće riješiti problem, već ga pogoršati. Uostalom što rade mišića kada osjete bol? Stežu se i napinju, a ne opuštaju.

Kako pristupiti kod bolne masaže?

Terapeut uvijek mora dozirati pritisak i prilagođavati se klijentu. Iskusni i stručni maser redovno će vas pitati dali vas boli i jeli je pritisak adekvatan. Da, ponekad masaža može biti neugodna ili pomalo bolna na momente, ali zato trebate reagirati i dati na znanje svom maseru što osjećate, tako da se može prilagoditi. Ako Vas ne sluša i samo odgovori da to tako mora biti, dignite se sa stola i otiđite. Nije vrijedno riskirati svoje zdravlje. Maser se uvijek mora prilagođavati vama i vašim potrebama. Masaža nikada ne smije ostaviti modrice i podljeve, što isto zna biti slučaj kod nestručnih masaža.

Nedavno sam imala klijenticu koju su u jednoj poliklinici „prebili“ na taj način da je imala simptome trzajne ozljede vrata. Bila je toliko upaljena da nije mogla uopće okrenuti vrat. Čak i kada se žalila, obrusili su joj da to tako mora biti. Ne. Ne mora. I ne smije. To nije profesionalan pristup.

Što ako netko voli bolnu masažu?

Još jedna zanimljivost je ta, koju sam naučila iz svog iskustva, da postoji određen broj ljudi koji vole jaku, čvrstu ibolna masaža agresivnu masažu, te čak i preferiraju osjetiti bol. Kod takvih klijenata se primjenjuje masaža dubokog tkiva, gdje se djeluje na dublje slojeve veznog tkiva, pri čemu se može osjećati bol. Naravno da i kod takvih treba biti oprezan, i paziti da si baš i ne damo previše oduška, jer se također može izazvati upala. Bilo je situacija kada sam radila takve ljude da su tražili jače i jače, ali sam naravno odbila, jer im tijelo jednostavno nije bilo spremno na maksimalno opterećenje, te sam im objasnila da se treba paziti, jer učinak može biti kontraproduktivan.

Da zaključimo, u nekim slučajevima može se dogoditi osjećaj neugode ili boli, ali stalnim komuniciranjem s maserom pritisak i sama masaža se mora prilagoditi klijentu, kako bi učinak bio potpun i masaža maksimalno učinkovita.

Foto: freedigitalphotos.net by Ambro

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.