Povijest limfne drenaže

Kratki uvod

Metodu ručne limfne drenaže izumili su Dr. Emil Vodder i njegova supruga Estrid Vodder 30tih godina 20. stoljeća.

Emil Vodder, na Sveučilištu u Kopenhagenu, studirao je botaniku, biologiju i mineralogiju. Također se tijekom studija počeo zanimati i za fizikalnu medicinu. Bio je primoran prekinuti studij tijekom 8. semestra jer se zarazio malarijom. Nakon oporavka nije mu više bilo dopušteno da završi medicinski studij.

1928. sveučilište u Bruxellesu dodijelilo je Emili Vodderu titulu dr. sc. zbog svoje teze o povijesnoj umjetnosti. 1933 Dr. Vodder zajedno sa svojom suprugom Estrid seli se u Pariz gdje nastavljaju svoje biološka istraživanja. Posebno se posvećuju anatomiji i fiziologiji limfnog sustava. U jednom velikom anatomskom atlasu Dr. Vodder pronašao je bakrene gravure od strane anatomiskinje Marie Philibert Constant Sappey (Description et iconographie des vaisseaux lymphatique concideres chez l’homme et de les vertebres, Paris 1885).

Te gravure postale su temeljna osnova za specifičnu metodu rada koju je Dr. Vodder razradio vlastitom intiucijom i s mnogo praktičnog rada. Bila je potrebna potpuno nova ručna tehnika koja uključuje pumpanje, kružne pokrete i vrlo lagani pritisak, kako bi se, u svakom slučaju, izbjegla hiperemija.

Limfna drenaža prvi puta predstavljena

1936. godine prvi puta je predstavljena ručna limfna drenaža. Dr. Vodder predstavio ju je tijekom kongresa u Parizu. No ipak, prošlo je još dosta vremena prije nego je tehnika postala „priznata“ od strane struke. Tek je ranih 50tih godina Dr. Vodder dobio poziv iz nekih Europskih zemalja kako bi učili i proučavali njegovu tehniku. Tijekom ranih 60tih godina njemački liječnik opće prakse, Dr. Asdonk, zainteresirao se za tehniku limfne drenaže po Dr. Vodderu. Za današnju primjenu limfne drenaže treba se zahvaliti Dr. Asdonku koji je, kao liječnik, prepoznao važnost Vodderove tehnike i napravio prvi popis indikacija. Zanimljivo da je danas prva indikacija za izvođenje limfne drenaže limfedem, koji nije bio na tadašnjem popisu indikacija.

Osnivanje Udruga i škola

1966. godine Günther Wittlinger dolazi u kontakt s Dr. Vodderom. Potom zajedno sa Dr. Asdonkom osniva „Udrugu Ručne limfne drenaže po Dr. Vodderu“ negdje 1967. godine. Wittlinger i Dr. Vodder, također, osnivaju i prvu školu limfne drenaže po Dr. Vodderu 1972. Godine u Walchsee u Austriji. Od tada se ručna limfna drenaža počinje vrlo brzo širiti u Europi i postaje dio fizikalne terapije. Danas je to najviše propisana tehnika fizikalne terapije u Njemačkoj.

Limfna drenaža dolazi na američko tlo

1972. godine, na konferenciji u New Yorku, ručna limfna drenaža po Dr. Vodderu, prvi puta je predstavljena u Sjevernoj Americi od strane Hildegarda i Wittlingera. 10 godina kasnije u Torontu upoznaju Roberta Harrisa koji je danas direktor Međunarodne škole Dr. Vodder. U Sjevernoj Americi Hildegard, Wittlinger i Harris osnivaju prvu američku školu Ručne limfne drenaže po Dr. Vodderu 1993. godine. Oni zajedno sa još više ovlaštenih instruktora počinju obučavati na tisuće budućih terapeuta i instruktora limfne drenaže po Dr. Vodderu.

Potpuni certifikat, koju uključuje i instruktorsku licencu, dostupan je u Sjevernoj Americi od 1993. godine putem škole Dr. Voddera, a koji se još predaje i u Australiji, Singapuru, Japanu, Novom Zelandu, Irskoj, Velikoj Britaniji, Austriji i u mnogim europskim državama.

Pročitajte više o limfnoj drenaži u Studiu Silvija.

Za kraj

Danas je limfna drenaža izuzetno raširena tehnika i prakticira se kao dio fizikalne terapije, ali i zasebno. Postoje i aparati koji bi trebali replicirati specifične pokrete, ali kako ipak još nije izumljen aparat koji se može prilagoditi svakom problemu i osobi, takve aparaturne tehnike smatraju se u potpunosti neučinkovitim. Također je limfna drenaža sastavni dio školovanja za fizioterapeuta, ali važno je napomenuti da većinom to nije tehnika po Dr. Vodderu, već manje učinkovita metoda. Danas čak i mnogi kozmetički saloni nude usluge limfne drenaže, ali ne po Dr. Vodderu, pa je pitanje koliko su te tehnike uopće učinkovite.

Foto: youtube.com

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.