Masažom protiv depresije

Prema analizi autora, dr. Wen-Hsuan Hou i kolega sa Sveučilišta I-Shou s Tajvana, masaža može ublažiti simptome depresije.

Tretmani protiv depresije uobičajeno su skupi, a često i nepravilni, smatraju prema analizi dr. Hou. Masaža, s druge strane, ublažuje stres i napetost te ima pozitivne učinke na emocionalne zdravlje. Ipak njega upotreba u konvencionalnom liječenju depresije još uvijek nije uobičajena nego čak i kontroverzna, kako do sada nisu postojala relevantna istraživanja na temu masaže i depresije.

Dr. Hou, sa svojim timom, izolirali su 17 istraživanja na ukupno 786 osoba. U tim istraživanjima uspoređivale su se djelovanje masaže u odnosu na neke druge terapije kao terapije kineskim travama, vježbama opuštanja, odmaranja i slično. Istraživači su koristili više raznih metoda procjene raspoloženja i razine depresije.

Na kraju, sva su istraživanja pokazala da masaža ima „potencijalno značajne učinke na ublažavanje simptoma depresije“, kako se navodi u članku objavljenom u „American Journal od Psychiatry“. Više je načina na koje masaža može pomoći kod simptoma depresije: prije svega smanjivanjem stresa i opuštanjem, lučenjem hormona sreće i hormona koji ublažuju bol.

Image by Ambro at FreeDigitalPhotos.net

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.