MASAŽE DILJEM SVIJETA

Neke daleke kulture imaju malo drugačije običaje masaže nego na što smo navikli. Rekli bi egzotične, premda su tamo odakle dolaze sasvim normalne i uobičajene. U slijedećem postu pobliže ćemo upoznati neke od tehnika iz, nama, udaljenih dijelova svijeta.

Rasul masažaRasul (arapska spa masaža)

Rasul je drevni arapski ritual koji koristi blato bogato mineralima, kombinirajući s toplinom i parom. Poznato je da su, u ovome ritualu, uživali i sultani po svojim haremima. U orginalnome Rasul tretmanu koristilo se blato s grčkog otoka Limnos, zvano „terra sealilata“, ali danas se više ne koristi zbog prevelike kiselosti tog blata.

Različite vrste blata nanose se na različite dijelove tijela. Svijetla zemlja nanosi se na osjetljiva područja poput lica, crvena zemlja koristi se na rukama, trbuhu i prsima, siva za noge i leđa. Blato čisti, omekšava i pilingira kožu, poboljšava cikrulaciju i pospješuje oslobađanje od toksina.

Druga faza je odlazak u saunu koja se zagrijava na pari ljekovitih trava na oko 40 stupnjeva. Nakon 20 minuta, kada se blato stvrdne, izvodi se nježna masaža kružnim pokretima. Na taj način koža se dubinski čisti i pomlađuje.

Lava Shells (Pacifička masaža školjkama)

Ova masaža, orginalno porijekom s Filipina, ima sličnosti sa, nama poznatijom, Hot stone masažom. Slično kao i Hot stone, Lava Shells je opuštajuća masaža koja se koristi s toplinom, s tom razlikom da umjesto vulkanskog kamenja koristi prave školjke s Filipina. Za razliku od Hot stone masaže gdje zagrijavamo kamenje, ovdje toplina dolazi iz samih školjki zbog mješavine minerala i algi sa slanom vodom i eteričnim uljima. Kada se ti sastojci pomiješaju unutar školjke stvara se kemijska reakcija koja uzrokuje toplinu na sat ili dva.

Prilikom masaže koristi se i glatka strana, kao i rubovi ovisno o potrebi. Vrlo je pogodna za osobe osjetljivije na bol jer gotovo da se ne primjećuje nikakav pritisak.

Glavna karakteristika ove masaže je opuštanje prilikom koje će toplina opustiti mišiće i unutarnju napetost.

Lomi Lomi Nui (Masaža s havaja)

Lomi lomi Nui masažaOvo je inače izvorna tradicionalna masaža s Havaja. Poznata je i kao spiritualna masaža. Prilikom masaže terapeut se koristi, uz dijelove tijela, i palmom, štapovima i kamenjem. Odlikuju je dugi i tečni potezi masera, kombinirani s mirisnim i toplim uljima. Prilikom masaže tijelo se i lagano isteže što oslobađa od napetosti, stresa i blokada.

Ova tehnika je vrlo sveta na Havajima, što dokazuje i to da se praktikanti odabiru u ranom djetinjstvu, već sa 5 godina, na temelju znakova rođenja poput vremenskih prilika, madeža, ponašanja. Nakon desetljeća, pa i više učenja, praktikanti počinju prakticirati ovu tehniku, ali, kako vjeruju Havajčani, da bi se postao majstor potreban je životni vijek. Za razliku od tradicionalne Lomi Lomi Nui masaže, mnoge ustanove daju školovanja od nekoliko sati, većinom bazirajući tehniku na zapadnoj klasičnoj masaži, što ipak nije to.

Pantai Luar masažaPantai Luar (Indonezijska masaža ljekovitim travama)

Vrlo stara tradicionalna topla masaža iz Indonezije. Postoje neke sličnosti sa Ayurvedom, pošto se obje tehnike izvode sa smotuljcima od lanene krpe u kojima se nalazi ljekovite biljke.

Bilje koje se koristi mijenja se ovisno o godišnjem dobu, ali pretežno se koristi crni sezam, kurkuma, cimet, bobičasto voće, đumbir, listovi limete.

Prvo se toplo i mirisno ulje nježno utrljava u kožu, a potom kreće masaža s vrućim lanenim smotuljcima. Ova tehnika potiče piling i regeneraciju kože, kao i potpuno opuštanje organizma.

Wambo mambo (Aboridžinska masaža bambusom)

Ova tehnika zanimljivog naziva, koji više zvuči kao neki ples, dolazi nam iz daleke Australije. Od svih spominjanih tehnika ova masaža je najintezivnija i ne koriste se ulja, već samo bambusovi štapovi. Razvili su je Aboridžani iz plemena Koories s jugoistoka Australije. Koristili su je nakon lova, kako bi bolne mišiće tretirali s mekim bambusovim valjcima. Wambo mambo doslovce znači „ono što ide duboko“, pa kako i sam naziv kaže, ovo je jedna masaža dubinskog tkiva i mogli bi je nazvati aboridžanskom medicinskom masažom.

U ovoj tehnici ne koriste se ulja, već samo snažno valjanje bambusovim štapovima u smjeru i suprotnom smjeru mišićnih vlakana. Na kraju maser u krznenim rukavicama prelazi preko kože aktivirajući njen gornji sloj. Ova masaža otklanja dubinsku napetost mišića, potiče cirkulaciju, a nakon masaže pruža se osjećaj lakoće i dodatne energije.

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.