Masaža kod poremećaja anksioznosti

Osobe koje pate od poremećaja anksioznosti (ili tjeskobe) često su pretjerano zabrinuti  po pitanjima zdravlja, novca, posla, obitelji. Znaju imati negativne misli i strah od budućnosti ili pate od pretjerane krivnje, odnosno grižnje savjesti, zbog nekih prošlih događaja. Ti problemi mogu trajati mjesecima i većinom su u potpunosti neutemeljeni. Fizički problemi povezani s anksioznošću mogu se reflektirati kao napetost, zgrčenost i bolovi mišića, umor, glavobolje, razdražljivost, smetenost, tremor, znojenje, mučnina, stezanje u prsima, učestalo mokrenje, otežano disanje, ženama znaju izostati menstruacije, ili mogu biti vrlo bolne.

Od anksioznosti pati dvostruko više žena nego muškaraca, a pojavljuje se postepeno, obično počevši između djetinjstva i srednje dobi. Prema nekim istraživanjima čak 16% osoba starosti između 18 i 54 godine pate od poremećaja anksioznosti barem godinu dana.

Kako masaža može pomoći?

Jedan od najučinkovitijeg načina da se smanje problemi s anksioznošću jest terapija masažom. Razni oblici terapije masažom površinskog tkiva prakticiraju se tisućama godina za liječenje mnogih vrsta tjeskobe. Masaža svakako može pomoći u smanjenju osjećaja tjeskobe, a opće je poznato da uvelike smanjuje stres. Već se pokazalo kako masaža potiče opuštanje, smanjuje bol i tjeskobu čak i kod pacijenata s najtežim oblicima bolesti, poput raka.

Masaža potiče čišćenje organizma, odnosno detoksikaciju. Razbija toksine i otpadne tvari iz mišića, što često ima smirujući učinak na tjeskobne osobe. Prilikom masaže trebalo bi izbjegavati pitanja o poslu, novcu, obitelji i umjesto toga opustiti i osloboditi um od ikakvih problema. Ipak treba napomenuti da terapiji masažom treba vremena da pokaže pozitivne rezultate. Može se dogoditi da će osobi s problemom anksioznosti već nakon prvog tretmana biti puno bolje, ali treba imati na umu da će većini trebati više tretmana, tako da ne treba očekivati čuda od jednog odlaska na masažu. No redovnim prakticiranjem terapije masažom ubrzo će se smanjiti bol, stres, napetost, a samim time i osjećaj anksioznosti, odnosno tjeskobe.

Masaža

Koje tehnike masaže pomažu?

Postoji više vrsta terapije masažom koje su dostupne tjeskobnim osobama. Postoji medicinska masaža koja seže u dublje slojeve tkiva i muskulature. Za ovu tehniku je potrebno mnogo prakse i usavršavanja, kao i odlično poznavanje ljudske anatomije da bi se ova tehnika pravilno i učinkovito izvodila. Budite oprezni jer ako ovu tehniku izvodi nestručna osoba (što je nažalost danas čest slučaj) može pogoršati problem.

Druga popularna tehnika je Švedska odnosno klasična masaža. To je tretman prvenstveno osmišljen za vraćanje energije na način da se snažno potiče cirkulacija tijela. Koristi pet osnovnih pokreta kojima potiče cirkulaciju i izbacivanje toksina iz tijela.

Također postoji i kineska tehnika samomasaže kojom si osobe s anksioznošću mogu pomoći opustiti tijelo, olakšati napetosti i smanjiti tjeskobu. Te metode samomasaže nastoje vratiti ravnotežu i prirodnu harmoniju raznih dijelova tijela. Laganim gnječenjem, trljanjem, šamaranjem, štipanjem i lupkanjem potiče se protok energije i može se smanjiti tjeskoba.

Prije odlaska na terapije masažom svakako je preporučljivo se posavjetovati s liječnikom opće prakse. Prilikom odluke gdje otići na masažu dobro se raspitajte, provjerite masera i birajte salone i institucije koje su specijalizirane, jer danas smo svjedoci da mnogi nude usluge „medicinske masaže“, pa tako nije rijetkost da čak i frizeraji, za nekoliko desetaka kuna, nude usluge masaža. Kako vjerojatno nećete otići na frizuru u salon za masažu i/ili fizikalnu terapiju, tako dobro razmislite dali otići na masažu negdje gdje nisu adekvatno osposobljeni za pružanje istih. Odluka je na svakome posebno.

Primjer izvođenja relaksirajuće ili opuštajuće masaže

Medicinska masaža

ID-100120650

Foto: freedigitalphotos.net by imagerymajestic

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.