MASAŽA I PLODNOST KOD ŽENA

Iako ima mnogo razloga zašto neke žene imaju poteškoća zatrudnjeti, jedan od razloga je svakako visoka razina stresa i hormona u tijelu. Neka nedavna istraživanja su otkrila da ženama koje su pod velikim stresom treba 29% više vremena kako bi zatrudnjele, ali i da se rizik od neplodnosti udvostručio.

Masaža će pridonijeti balansiranju razine stresa, a time može poboljšati plodnost.

Da biste razumjeli kako vam masaža može pomoći važno je shvatiti kako djeluje živčani sustav. Kada patite od kroničnog, stalnog stresa aktivira se autonomni živčani sustav koji djeluje na unutrašnje organe kako bi se povećala energija za obrambenu akciju. Kada ste opušteni i bez stresa vaše tijelo je u parasimpatičkom stanju koje mu omogućuje da se odmori, probavlja, razmnožava. Znači upravo suprotno od simpatičkog stanja u kojem se tijelo priprema za borbu, bijeg ili se može smrznuti u reakciji na uočenu opasnost.

Takav stresni refleks prisutan je kod svih sisavaca. Kada ste suočeni s stvarnom i realnom opasnošću zadnja stvar koja vam treba je odmor, probavljanje ili razmnožavanje. Reakcija je olakšana kada simpatički živčani sustav oslobodi hormone stresa koji puni mišiće krvlju, povisuje otkucaje srca i priprema tijelo za borbu ili bijeg. Kada opasnost prođe normalna reakcija je da se tijelo vraća u parasimpatičko stanje i nastavlja dalje s normalnim funkcioniranjem do slijedeće prijetnje.

Kada doživjlavate stalni ili ekstremni stres uslijed nekog vrlo traumatičnog događaja, vaše tijelo provodi puno vremena u simpatičkom stanju. Tijelo ne prepoznaje razliku između bijega pred tigrom i današnjim modernih strka i problema. Reagira na isti način za sve tipove stresa i opasnosti. Možete primjetiti poteškoće s spavanjem ili s probavom kada ste pod stresom. Reproduktivna sposobnost može postati ugrožena zbog poremećene regulacije hormona u visoko stresnom stanju.

ID-100209956

Jedna studija, koja je objavljena 2012. u “American Osteopathic Association” časopisu, otkrila je poboljšanje plodnosti za čak 60% nakon što je primjenjena ručna terapija na području zdjelice. Unatoč malom broju ispitanika autor studije smatra da je ručna terapija prvi korak u liječenju neplodnosti. Ispred hormonalnih terapija i ostalih tretmana.

Masaža potiče prirodno ozdravljenje organizma, poboljšava rad živčanog sustava, smanjuje učinke stresa, i poboljšava cjelokupno zdravlje organizma. Zbog svoje izuzetno opuštajuće prirode masaža će pomoći u smanjenju stresa, prijelazu u parasimpatičko stanje i poboljšati šanse za začeće. Maser koristi nježne tehnike da bi smanjio napetosti unutar muskulaturnog i živčanog sustava. Masaža će pomoći u rješavanju negativnih emocija, kao što su strah ili zabrinutost povezane s trudnoćom.

Tijekom masaže dok tijelo pada dublje u parasimpatičko stanje opuštenosti, i ostaje u tom stanju sve dulje između terapija, sposobnost za odmor, oporavak, probavu i začeće će se u potpunosti obnoviti.

foto: freedigitalphotos.net

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.