Masaža i istraživanja

Oni koji redovno posjećuju maserske terapije odavno znaju da masaža više nije nikakav luksuz. Naprotiv, smatraju da je nužnost ako se želi kvalitetan život u današnjem modernom načinu života. Za ljude s kroničnim bolovima, masaža je način olakšanja bez uzimanja raznih tableta. A za razliku od tableta masaža djeluje na srž problema, te ga smanjuje, a ne samo ublažava simptome kao što to čine tablete.

Istraživanja se slažu:

Istraživanja u posljednjih nekoliko godina pokazuju da masaža potiče rad imunološkog sustava kod žena oboljelih od raka dojke, poboljšava simptome u djece koja boluju od astme, kao i pojačanje stiska kod bolesnika sa sindromom metakarpalnog tunela. Davanje masaža najmanjim pacijentima, nedonoščadi, pomaže u ključnom zadatku dobivanja na težini.

Pogodnosti koje pruža masaža daleko nadilaze osjećaj opuštenosti i blagostanja koji ljudi osjećaju nakon masaže. Razne institucije danas redovno preporučaju masažu kod bolova u donjem dijelu leđa i leđima općenito.

ID-100221376Nova istraživanja počinju pokazivati što se u tijelu događa neposredno nakon masaže. Iako već dugo postoje teorije o tome kako masaža djeluje na organizam od oslobađaja od toksina, poboljšanja cirkulacije – one su do sada bile prilično maglovite, s malo čvrstih dokaza.

Sada je jedno istraživanje pokazalo da je nakon 45 minutne masaže došlo do smanjenja razine kortizola, hormona stresa, u krvi, kao i smanjenje citokinskog proteina povezanim s upalama i alergijama, i povećanje bijelih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcija.

Isto tako, masažu se može promatrati i kao učinkovit tretman protiv osteoartritisa. Istraživanja o masaži su tek u povojima, ali već sada se znanstveno dokazuju mnoge benificije.

ID-100190126

Rezultati istraživanja ukazuju a potrebu većeg sustavnog pristupa istraživanju masaže, a i daju se naslutiti velike prednosti za tijelu i um koje pruža masaža. Oni koji već redovno posjećuju kvalitetne masere, neće se čuditi. A oni koji se još nećkaju? Pa nadajmo se da će nešto od gornjih podataka doći do njih i da će shvatiti koliko si dobra mogu donijeti odlaskom kod kvalitetnog masera.

Images by FreeDigitalPhotos.net

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.