Kako masaža utječe na zdravlje

Nebrojeno puno članaka i istraživanja potvrđuje mnogobrojne blagodati masaže za ljudsko zdravlje. No na koji način, zapravo, masaža djeluje na zdravlje?

Smanjuje napetost

Masaža opušta mišićno tkivo, što dovodi do smanjenja kompresije živca, povećanje opsega pokreta te smanjenja boli i osjećaja napetosti. Zagrijavanjem tijela masažom, priprema mišiće za istezanje i valjanje, kako bi se opustili i vratili u svoje prirodno stanje.

Potiče cirkulaciju krvi i limfe

Masaža potiče cirkulaciju krvi i limfe u tijelu. To povećava opskrbu stanica kisikom i hranjivim tvarima te uklanjanju otpadnih tvari. Takvi učinci poticanja cirkulacije imaju pozitivan učinak kod nekih upalnih procesa poput artritisa ili edema. Poticanje cirkulacije, također je zaslužno, za mladoliki izgled kože te usporavanje starenja. Masaža će pomoći da koža bude zategnutija i zaglađenija, opskrbiti će je hranjivim tvarima i ukloniti otpadne tvari.

Opušta

Dokazano je da masaža potiče cjelokupno opuštanje organizma. Nešto sporijom masažom, tijelo se dovodi u stanje blizu sna. Smanjuje se broj otkucaja srca, brzina disanja i krvni tlak. Potiče imunitet i smanjuje fizičke utjecaje stresa. Masaža je toliko moćna, te su više istraživanja potvrdili da sat vremena masaža,  za tijelo znači kao 5-6 sati sna.

Poboljšava psihičko zdravlje

Masaža ima vrlo pozitivan utjecaj i na psihičko stanje. Prilikom masaže tijelo otpušta hormon sreće, kao i hormone koji pomažu u smanjenju boli. Generalno opuštanje tijela dovodi osobu u jedno revitalizirajuće stanje. Gotovo uvijek osoba, nakon masaže, pokazuje bolje raspoloženje, što doprinosi i kvalitetnijem snu.

Sve ovo navodi na zaključak da već nakon sat vremena masaže, tijelo se može osjećati osjetno bolje, sretnije i opuštenije.

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.