Duboka masaža ili masaža dubokog tkiva

Kada mislimo da masažu dubokog tkiva, mislimo na jednu specifičnu tehniku medicinsko-sportske masaže koja se fokusira na dublje slojeve mišića. Njen cilj je poravnavanje dubljih slojeva mišić, tetiva i veznog tkiva. Ova tehnika uključuje pokrete i lagane udarce koji se koriste i u klasičnoj masaži, ali najviše se koncentrira na bolna i napeta područja tijela, koristeći sporije pokrete jačeg pritiska. Naravno da pritisak ne smije biti prejak, da se ne bi izazvao kontraefekt, odnosno pogoršala upala i problem. Već se pritisak treba prilagoditi osobi i samom problemu.

Što očekivati od masaže dubokog tkiva?

Prilikom pružanja ovog oblika masaže, terapeuti često koriste laktove, podlaktice i zglobove, radeći na problematičnim mjestima. Ponekad će terapeuti tražiti određen način disanja, bilo dubokog ili zadržavanje daha uz izdah na određen pritisak terapeuta.

Ovaj oblik masaže može na momente izazvati nelagodu ili bol, te je vrlo važno na to upozoriti terapeuta, tako da može prilagoditi masažu. Nakon masaže dubokog tkiva moguće je osjetiti bol ili ukočenost, ali to se događa u vrlo rijetkim prilikama (ako je maser kvalitetan) i kod vrlo jakih i problematičnih upala i napetosti. Terapeut će vam u tim slučajevima savjetovati kako tretirati bolna i ukočena mjesta, kao što se može primjeniti led.

Masaža zagreb

Koje su prednosti masaže dubokog tkiva?

Skup bolnih krutih tkiva obično se nalaze u području kronične napetosti mišića ili ozljeda. Mogu blokirati cirkulaciju krvi, što potom dovodi do boli, ukočenosti i ograničenog kretanja. Cilj masaže dubokog tkiva je razbiti takve nakupine, osloboditi cirkulaciju, smanjiti bolove i normalizirati pokretnost. Ova tehnika vrlo je učinkovita kod ozlijeđenih mišića jer pomaže u uklanjanju toksina iz mišićnog tkiva. To pomaže da se istegnu stisnuta tkiva i pospješi oporavak i odmor mišića. Iz tog razloga tehnika masaže dubokog tkiva je standard u tretiranju sportskih ozljeda.

masaža dubokog tkivaMasaža dubokog tkiva puno je učinkovitija u ublažavanju kroničnih bolova od većine konvencionalnih lijekova. To se postiže povećanjem protoka krvi kroz tijelo, čime se smanjuje upala koja uzrokuje bol.

Kod osoba koje se oporavljaju od operacija terapija masažom dubokog tkiva ublažiti će bolove i ukočenost povezanu s ožiljcima od operacije. Kako masaža dubokog tkiva poboljšava limfnu cirkulaciju i drenažu, to dovodi do bolje fleksibilnosti i većeg opsega pokreta u područjima gdje se nalaze ožiljci. Uz učestalu terapiju moguće je izuzetno smanjiti vidljivost, pa i nestanak ožiljaka.

Masaža dubokog tkiva također može pomoći kod problema visokog krvnog tlaka, ublažujući stres i napetosti. Na taj način potiče proizvodnju hormona oksitocina i serotonina koji su zaslužni za osjećaj sreće i zadovoljstva. Iz tog razloga je masaža korisna kod osoba koje muče tenzijske glavobolje, ukočenost ramena i mišića. Također će pomoći i kod bolova kod osteoartritisa, fibromialgija, teniskog lakta, sindroma karpalnog tunela i išijasa.

Foto: freedigitalphotos.net by stockimages and Ambro, samuiblue

Imate dodatnih pitanja? Komentirajte članak ili nam se obratite putem kontakt obrasca ili telefona.

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.