Bol u koljenu

Često se zna dogoditi da, bez nekog vidljivog razloga, zaboli koljeno, ponekad i oba istovremeno. Većina ljudi će prvo ingnorirati problem, a potom otići do liječnika da bi započeo „liječenje“. No pitanje je: kakvo liječenje? Liječnici će vas prvo poslati kupiti neke tablete protiv bolova. Ako se na taj način problem ne umanji, liječnik će vas slati na snimanje koljena kako bi odredio terapiju.

Potom će vas nakon snimanja plašiti dijagnozom da vam je hrskavica „načeta“ i da morate nastaviti s lijekovima ili će se njeno nestajanje nastaviti. Pripisuju se lijekovi protiv bolova i injekcije koje se daju direktno u zglob koljena. Injekcije su dosta skupe, a uz lijekove sadržavaju i ulje koje će pojačati podmazivanje zgloba.

Ako niti to sve ne pomogne (što se često događa), onda preostaje operacija, odnosno ubacivanje proteze, koja je jako skupa. Naravno da nakon operacije dolazi na red rehabilitacija koja može biti i bolna i dugotrajna. Sve te muke dolaze postepeno i samo zato jer se izgubilo dragocjeno vrijeme na uzaludne lijekove koji su se bavili smirivanjem POSLJEDICA, odnosno simptoma, umjesto da se pristupilo liječenju na pravilan način, odnosno liječenju samog PROBLEMA, a ne simptoma.

Znači liječila se bol, koja je zapravo upozorenje koje nam skreće pozornost da postoji PROBLEM, umjesto da smo tražili pravi razlog i mjesto problema i njega liječili. Prvo se treba ustanoviti koja tetiva, a uz nju i upaljen živac ili ligament, je skraćena ili spazmatična, te zbog svoje skraćenosti zateže ligamente koljena i tako uzrokuje bol.

Razlozi skraćenosti mogu biti raznoliki, od nazeba, starosti, naslijeđene loše tetive, naglo savijanje, u tom trenutku opterećenog koljena, nekretanje… Zbog toga glavni problem koljena većinom je lociran u lombalno-išijalgičnom dijelu, pa se preko zadnje ili prednje lože spušta do koljena gdje osjećamo bol. Ovo se ne odnosi na povrijeđena koljena s puknutim ili istegnutim ligamentima ili povrijeđenim meniskusom, za što je, ipak, kirurgija neophodna, već za sve ostale koji osjećaju bolove u koljenima, a bez nekog „vidljivijeg“ razloga.

Najbolji način za liječenje ovog problema je medicinska masaža koja, zajedno s tretmanima istezanja na točno određenim mjestima, je dio alternativnog pristupa ovome problemu. Znači bez velikih bolova, skupih (i nepotrebnih) lijekova, injekcija i naravno BEZ OPERACIJA. Zato nemojte gubiti vrijeme na liječenje bolova, nego odmah počnite tražiti uzrok problema i liječiti njega.

Ako osjećajte bol u koljenu, isto tako je to znak da je i cirkulacija smanjena. Zato je umanjena i ishranost zgloba i održavanje kvalitete koštanog dijela, a posebno hrskavice, što onda i dovodi do njenog trošenja. Bol smanjuje, odnosno ograničava normalne pokrete što ima za posljedicu smanjanje lučenja ulja za podmazivanje zgloba što također oštećuje hrskavicu, i ubrzava odlazak do kirurga.

Znači sve je povezano.

Svakako treba djelovati preventivno, pogotovo za starije osobe. Dosta šetnje u prirodi, i po mogućnosti uz povremeni ubrzani ritam. Mlađi mogu preventivno djelovati pomoću izvođenja vježbi čučnjeva, hodanja po stepenicama, ili čučanja nekoliko puta na dan po 5 minuta. Sve ovo je mnogo, mnogo lakše, bezbolnije, sigurnije i naravno jeftinije, nego što će vam pripisati vaš liječnik i konvencionalna medicina.

Vrijeme koje bi proveli po bolnicama uz bolove, po apotekama kupujući lijekove, trpeći bolove od injekcija i bespotrebno trošeći novce, možete iskoristiti za šetnje i vježbe s kolegama koji možda imaju iste probleme s bolovima.

Ako imate dodatnih pitanja, komentirajte članak, obratite nam se putem kontakt obrasca ili telefona.

foto:freedigitalphotos.net

Prijavite se na naš newsletter i redovno primajte korisne članke i savjete.

kontaktirajte

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima putem društvenih mreža.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.